۰

انتخابات، پیمان امنیتی و رابطه با امریکا

چهارشنبه ۲۷ حمل ۱۳۹۳ ساعت ۱۹:۴۹
همه نامزدها بلااستثنا اعلام کرده اند که در صورت پیروزی، پیمان امنیتی را با امریکا امضا خواهند کرد؛ اما آنچه به عنوان مساله ای مبهم و لاینحل باقی مانده، این است که پیش شرط های رییس جمهور کرزی برای امضای این پیمان، چه سرنوشتی پیدا خواهند کرد و تاثیر امضای این پیمان بر رابطه دو کشور امریکا و افغانستان چه خواهد بود؟
انتخابات، پیمان امنیتی و رابطه با امریکا

سفیر امریکا در کابل می گوید که کشورش در پروسه انتخابات افغانستان بیطرف بوده و از کاندیدای خاصی حمایت نمی کند.
جیمز کننگهام؛ سفیر امریکا در افغانستان ابراز امیدواری کرد که رییس جمهور آینده این کشور امضای توافقنامه امنیتی میان کابل و واشنگتن را در اولویت کاری خود قرار دهد.
این مقام امریکایی می گوید که کشورش انتظار دارد؛ تا با روی کار آمدن حکومت جدید در افغانستان این توافقنامه امضا شود.
او گفت تا زمانی که این موضوع روشن نشود ایالات متحده نمی تواند برنامه های اساسی خود را در افغانستان طرح کند.
سفیر امریکا در کابل گفت که در جریان سفرش به هرات با سیدفضل الله وحیدی؛ والی هرات پیرامون مسایل انتخابات نیز بحث کرده و دوطرف دیدگاه مشابه نسبت به این پروسه داشته اند.
این مقام امریکایی در حالی از هرات بازدید می کند که چند روز قبل والی هرات در یک گردهمایی مردمی در آن ولایت گفته بود که انتخابات اخیر نشان داد که دیگر به حضور نیروهای خارجی در افغانستان نیازی نیست و نیروهای امنیتی می توانند امنیت کشور را تامین کنند، از جانب دیگر اخیرا گزارش شد که از یک حمله دیگر بر کنسولگری امریکا در هرات جلوگیری شده است؛ بنابراین، دیدار آقای کننگهام از هرات می تواند هردو این مسایل را مد نظر داشته باشد.
نکته مهم در روابط افغانستان و امریکا اما همچنان پیمان امنیتی و دوسیه مبهم و بی سرنوشت آن است.
امریکایی ها می گویند تمامی برنامه های آینده آن کشور در افغانستان منوط به روشن شدن سرنوشت این پیمان است و دولت افغانستان نیز تا زمانی که رییس جمهور کرزی در قدرت است آن را امضا نخواهد کرد.
با این حساب،‌ یکی از مهمترین و نخستین کارهای رییس جمهور‌ آینده، روشن کردن سرنوشت آینده رابطه افغانستان و امریکا از رهگذر چگونگی برخورد با پیمان امنیتی است.
کارشناسان می گویند که امریکا اکنون به کلی از رییس جمهور کرزی به منظور امضای پیمان امنیتی، ناامید شده است و متقابلا دولت به رهبری رییس جمهور کرزی نیز دیگر به امتیازهایی که قرار بود از رهگذر امضای پیمان امنیتی به آنها دست یابد، چشم نخواهد دوخت.
یکی از مهم ترین امتیازهایی که قرار بود با امضای پیمان امنیتی، عاید دولت و تیم به رهبری کرزی شود حمایت بی چون و چرای امریکا از تیم انتخاباتی مورد حمایت حکومت بود. شماری از کارشناسان حتی می گویند که دلیل اصلی تنش های موجود میان کرزی و امریکا اختلاف نظر دوطرف در خصوص انتخابات افغانستان بوده است.
با این حال، اکنون سرنوشت انتخابات می رود؛ تا مشخص شود و در این میان، تنها چیزی که احتمال وقوع و تحقق آن در حد صفر است پیروزی معجزه آسای تیم مورد حمایت حکومت می باشد؛ بنابراین، امضای پیمان امنیتی از سوی کرزی نیز منتفی خواهد بود.
اظهارات تازه سفیر امریکا هم نشانگر آن است که امریکا اکنون منتظر روی کار آمدن رییس جمهوری جدید است؛ تا به این ترتیب، سرنوشت دوسیه پیمان امنیتی را مشخص کند.
همه نامزدها بلااستثنا اعلام کرده اند که در صورت پیروزی، پیمان امنیتی را با امریکا امضا خواهند کرد؛ اما آنچه به عنوان مساله ای مبهم و لاینحل باقی مانده، این است که پیش شرط های رییس جمهور کرزی برای امضای این پیمان، چه سرنوشتی پیدا خواهند کرد و تاثیر امضای این پیمان بر رابطه دو کشور امریکا و افغانستان چه خواهد بود؟
اینکه آیا امضای پیمان امنیتی، منجر به برقراری صلح، فروکش کردن جنگ، خشونت و فعالیت های تروریستی در کشور خواهد شد یانه؟ و نیز امضای این پیمان آیا موجب پایان حملات خودسرانه، جستجوهای شبانه و سرزده به خانه ها و حریم خصوصی مردم و همچنین کاهش کشتار غیر نظامیان از سوی خارجی ها می شود یاخیر؟ و نکته مهم دیگر اینکه مصونیت قضایی تسجیل شده در متن این پیمان برای نیروهای جنایتکار خارجی، چه سرنوشتی پیدا خواهد کرد؟
همه این مسایل، چه در روند امضای پیمان امنیتی با امریکا از سوی رییس جمهوری جدید مد نظر قرار بگیرد یانه، می تواند چگونگی و سطح روابط افغانستان و امریکا را تحت تاثیر قرار دهد و مهم تر از آن نحوه برخورد رییس جمهوری بعدی با این مسایل تاثیر مهمی روی ارزیابی های عمومی از کارکرد او در ۱۰۰ روز نخست ریاست جمهوری خواهد داشت.
سیدعلی حسینی- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین