۰
همیشه روشنی ....

مشکل دینداران در کشور ناروی در ماه رمضان

اینجینر عنایت الله حبیب
چهارشنبه ۸ اسد ۱۳۹۳ ساعت ۱۸:۴۶
در شمال اروپا و در کشور ناروی نزدیک به قطب شمال، معتقدین در این ماه جولای به مشکل شدیدی دچارند. در اینجا روشنی روز یا فاصله شرعی میان افق صبح و شام، به مدت سه ماه، بیشتر از ۲۰ ساعت دوام دارد.
مشکل دینداران در کشور ناروی در ماه رمضان

برای مسلمانان روزه از جمله پنج بنای اسلامی و عملی است که مسلمانان از اذان صبح تا اذان شام، از انجام اعمالی که روزه را باطل میکند خودداری میکنند.
در شمال اروپا و در کشور ناروی نزدیک به قطب شمال، معتقدین در این ماه جولای به مشکل شدیدی دچارند. در اینجا روشنی روز یا فاصله شرعی میان افق صبح و شام، به مدت سه ماه، بیشتر از ۲۰ ساعت دوام دارد.
در گذشته این منطقه از تحولات سیاسی دور وگوشه ای بی سر و صدای از دنیا بود. در این اواخر با استخراج و استحصال ذخایر نفت کشور صنعتی ناروی، کارمندانی از کشورهای مسلمان را استخدام نموده اند. حالا بیش از ۱۵% اهالی ناروی مهاجرین اند. بیشتر این مهاجرین از کشورهای آسیا، افریقا و شرق نزدیک می باشند که در اثر جنگ ها و فقر از وطن شان فرار نموده و کشور مترقی و لیبرال اسکاندیناوی را محل اقامت شان انتخاب نموده اند.
در جهان کاپیتالیستی غرب که تمام مسایل بالای قوانین سرمایه استوار و تشکل یافته و همه چیز روی آن می چرخد، آیا با آداب روزه۱۴۰۰ سال قبل مطابقت میکند؟ به این سئوال نه تنها مهاجرین بلکه اقتصاد جهانی همه روزه با آن مواجه اند. یعنی تقسیم اوقات جهان کار، اقتصاد و تخنیک، با تقسیم اوقات دینی به کلی مغایرت دارد...
به خاطر دارم، در زمان معلمی من در تخنیکم ساختمانی شهر هامبورگ، شاگردان ترکی ام از من اجازه مرخصی تقاضا داشتند تا در نماز جمعه سهم بگیرند. این یک مشکل جدی بود برای من بحیث مسلمان از یکطرف نماز جمعه و برتری های آن برای نماز گزاران، از جانب دیگر مسئولیت درسی و تدریسی که به دوش داشتم، و خصوصاً برای شاگردان آلمانی ام غیرقابل تصور بود که شاگردان ترکی مرخصی طلب داشتند!

جوانان مسلمان مدرن نه از جنتری بلکه حالا در همه کشورها از موبایل و پروگرام app اوقات نماز را می بینند. زمانی که روزها در شهر tromso ناروی طویل و طاقتفرسا شد مسلمانان این مشکل را درک نمودند که نباید یکماه بیش از ۲۰ ساعت روزانه روزه گرفت. برای حل معضله با شیخ عربستانی بنام دوکتور عبدالله عزیز المصلح که در مسایل دینی وارد و قرآن شناس است تماس گرفتند و پرسان نمودند که آیا ممکن است که افطار نمود و غذا خورد و نوشید با وجودیکه هنوز هوا روشن و آفتابیست و از تاریکی خبری نیست؟ (البته در زمستان برعکس روزها کوتاه و شبها دراز تاریک است)
بعد از گفت و شنود بسیار طولانی، شیخ هم نمی خواست در کلمات قرآنی تصرف و از خود کم و بیش کند. بلاخره فتوایی داد که او پاپ نیست و بعد از غور زیاد و مطالعه سوره های مختلف به این نتیجه رسید و سه راه حل را پیشنهاد نمود:
یا باید اوقات مکه را معیار قرار داد و یا نزدیکترین شهر را در نظر گرفت که در آنجا غروب میشود، و یا خود دسته جمعی تصمیمی اتخاذ نمود که همه شان پایبند باشند!
یک پیشنهادی که همه جوانب آن باز است .
البته این پیشنهاد در جامعه مسلمان شهر tromso ناروی که از گروه های قومی کشورهای مختلف جهان مانند سومالیا، مراکش، سودان، افغانستان، اریتزیا و دیگر کشورهای مسلمان متشکل اند کار بسیطی نیست و جر و بحثهای داغیست که تا حال سه چهار سال دوام دارد. هستند مسلمانانی که بین ۱۵ الی ۲۱ ساعت روزانه روزه دارند و احکام فقهی قاطعی برایشان ندارد...
ملا امام شهر tromso افغان است و با خانم آلمانی خود در آنجا مشغولیت دارند. چند سال قبل به ناروی مهاجرت نمود، از آب و هوای پاک و مقبول طبیعت ناروی لذت می بردند. اینجا محل توریستی و ماهیگیری است، شب های northern light و روشنایی یا اشعه قطب در جذابیت اینجا می افزاید و برای تماشای آن سفرهای بسارزیاد گروهی برای توریست ها به فروش میرسد.
موضوع روزه تا اندازه ای جهانی گردیده و در همه جا بالای آن گفت و شنودهایی به زبانهاست. حتی در مسابقات جهانی فوتبال بین آلمان و الجزایر هم در ماه رمضان صورت گرفت .
در الجزایر اسلام، دین دولتی است و خوردن روزه ممکن است عواقب ناگوار و شاید بندی گری با خود داشته باشد. علمای دینی الجزایر در مسابقات جهانی همه به یک نظر نبودند که آیا بازیکنان شان روزه بگیرند یانه !
شیخ حامد از جامعه اسلامی به این نظر بود که: نباید روزه را شکستاند؛ خداوند با روزه داران است !
شیخ های دیگری از جامعه اسلامی در بعضی موارد استثنا را درست میدانند. بازیکنان فوتبال الجزایر در مورد روزه و یا روزه خوری خود چیزی نگفتند و تا حال پنهان ماند !
ناگفته نماند که دو سه سال قبل تیم دوشیزه گان فوتبال افغانی هم در ماه رمضان به کشور ناروی برای مسابقات سفر داشتند که مشکلات دینی و سپورتی را در قبال داشت که باعث باخت زودهنگام فوتبالیستهایمان گردید که برای زیادی از دوشیزگان این همه زحمات بسیار ناگوار بود .
در مورد اوقات روزه در محل شمال اروپا که وضیعت استثنایی است فعلا استاد یونیورستی استانبول آقای abdulaziz bayndir و هیئت آن مشغول تحقیقات علمی است تا حال چند بار به شهر
tromso و نواحی آن مسافرت نموده میخواهد بدانند که چه زمانی در شهر شب میشود. در محلی که دو ماه در سال شب مداوم یعنی ۲۴ ساعت سپید و روشن است و یا در زمستان قطب polarnaight که همیشه تاریک می باشد، در چنین حالت روزه گیری ناممکن است !
پروفیسور bayndir در گزارش خود مینویسد که در ابتدا اشتباه صورت گرفته که نباید اوقات را نجومی تعیین میکردند بلکه باید نظر به زاویه تابش نور آفتاب صورت میگرفت !(اشپیگل شماره ۳۰)
و این باعث گردیده که در مناطق قطب تا حال اوقات روزه و نماز درست نیست. چقدر زیبا که بلاخره ساینس و دنیای زیبای دین باهم جور آمدند .
آقای پروفیسور و تیم وی، اوقات را محاسبه نمودند و به کمیسیون بین المللی در شهر tromso نتایج را پیشنهاد نمودند که در تمام جهان نباید بیشتر از ۱۸ ساعت روزانه روزه گرفت.
مسمانان مسجد النور این پیشنهاد را تمجید نموده و نظر خوب دانستند اما تا حال اوقات جدید پروفیسور دانشگاه استانبول را نادیده گرفته و پیشنهاد اورا نظر شخصی وی میدانند. در جستجوی علمای دینی و علمای ساینسی دیگرند که بیایند و فتوایی بدهند !
به نظر من مسلمانان در اروپا معیار
Central European Time/Mitteleuropäische Zeit (CET/MEZ) را شاخص خود قرار داده و روحانیون و دستگاههای رسمی شان از مراجع علمی نجومی اروپایی کمک طلب کنند. بدبختانه رهبران کشورهای اسلامی، همفکر و همنظر در مسایل دینی و مذهبی و علمی نیستند. پول عاید هنگفت نفت را برای خرید اسلحه مصرف نموده و در راه نابودی مردم، کلتور و فرهنگ باستانی خود قد علم نموده اند.
اینجینر عنایت الله حبیب- هامبورگ
ارسالی به خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین