۰
جنگ در نزدیکی شرق دور

چشم‌بادامی ها به جان هم می افتند

شنبه ۸ سنبله ۱۳۹۳ ساعت ۱۷:۰۸
جاپان به ویژه طی دو سال اخیر به میزان چشمگیری به سمت نوعی تنش با همسایگانش پیش رفته و ناظران می گویند که بخشی از این بلندپروازی های مبارزطلبانه، ریشه در تنش های پیدا و پنهان میان چین و امریکا دارد.
چشم‌بادامی ها به جان هم می افتند


وزارت دفاع جاپان در میانه افزایش تنش‌ها با چین خواستار تامین بزرگ‌ترین بودجه نظامی شده که تاکنون بی سابقه بوده است.
وزیر دفاع جاپان درخواست کرده که بیش از ۴۸ میلیارد دالر به این وزارتخانه اختصاص یابد که حدود سه و نیم درصد بیشتر از بودجه این وزارت در سال گذشته است.
اگر این بودجه تصویب شود، برای سومین سال پیاپی بودجه دفاعی جاپان افزایش خواهد یافت؛ در حالی که در سال‌های پیش از آن، هر سال از بودجه دفاعی جاپان کم می شد.
قرار است افزایش بودجه صرف تامین هزینه افزایش ناوگان هوایی، هواپیماهای بی‌سرنشین و ناوگان دریایی شود. خرید ۲۰ هواپیمای گشت دریایی و سه هواپیمای بی‌سرنشین از جمله تقاضاهای وزارت دفاع در بودجه پیشنهادی است.
جاپان اخیرا توان نظامی خود را به سوی سواحل جنوب غربی و کشور چین متمرکز کرده است. این دو کشور بر سر مجموعه جزایر دریای شرق چین اختلاف دارند. این جزایر تحت کنترل جاپان است. جاپان همچنین کوریای شمالی را هم تهدیدی بزرگ می‌داند.
تردیدی وجود ندارد که این اقدام به تنش در میان چشم بادامی های ساکن شرق دور، به میزان قابل ملاحظه ای دامن خواهد زد و برای چین به عنوان یک حرکت تحریک آمیز، واکنش برانگیز خواهد شد.
جاپان به ویژه طی دو سال اخیر به میزان چشمگیری به سمت نوعی تنش با همسایگانش پیش رفته و ناظران می گویند که بخشی از این بلندپروازی های مبارزطلبانه، ریشه در تنش های پیدا و پنهان میان چین و امریکا دارد.
امریکا همواره به چین به عنوان یک خطر و تهدید برای تمدن و قدرت امریکایی در عرصه جهانی دیده است. از جانب دیگر، چین طی این سال ها به پیشرفت های بی آسیب چشمگیری در همه زمینه ها به ویژه اقتصاد دست یافته و از سوی دیگر، از چالش کردن با راهبردهای امنیتی و نظامی ایالات متحده در عرصه بین المللی نیز ابایی نداشته است.
جاپان که پس از جنگ جهانی دوم، عملا از اصول سیاست های سلطه جویانه امریکا پیروی می کند و بر همین اساس، قانون اساسی این کشور، بیشتر به یک آیین نامه دولت فدرال شباهت دارد؛ تا به قانون اساسی کشوری مستقل که درگیر تنش های ارضی و مرزی با همسایگان پرقدرت خویش است.
ناظران می گویند که این قانون اساسی، درست بر بنیاد همان ایده ای تدوین شده است که برپایه آن، جاپان به لحاظ نظامی، مدیون و نیازمند به امریکا باقی می ماند و این یعنی سلطه نظامی و امنیتی تام ایالات متحده بر این کشور ثروتمند و مهم آسیایی.
چنین امتیازی به امریکا امکان می دهد که همزمان کشورهای مهمی در شرق دور را از نزدیک تحت نظر بگیرد و در صورت لزوم، با استفاده از نام و عنوان جاپان با آنها وارد تنش، مخاصمه و درگیری شود.
قانون اساسی جاپان این کشور را از تهاجم منع می کند و تنها به آن حق دفاع در برابر تهاجم دیگران می دهد؛ اما رویکرد دولت جاپان طی سال های اخیر به صورت ملموسی به سمت تهاجمی شدن، تغییر کرده است و این، از دید ناظران، خطر رویارویی چشم بادامی ها را افزایش داده و این بخش از آسیا را به منطقه ای بالقوه ناامن و نامطمئن تبدیل کرده است.
جاپان همزمان با کوریای شمالی و روسیه نیز دچار تنش است. این مساله نشان می دهد که این کشور به نیابت از رویکرد استراتژیک ایالات متحده، در برابر همسایگان و قدرت های بین المللی رقیب امریکا، قدرت نمایی می کند.
کارشناسان پیش بینی می کنند که این اقدامات و تحرکات، منجر به یک رقابت تسلیحاتی و نظامی در ابعاد منطقه ای خواهد شد و به احتمال زیاد، چین را وادار خواهد کرد برای مقابله با خطرهای بالقوه ای که هرلحظه به شرق دور، نزدیکتر می شود، متحدان قدرتمندتری برای خود جستجو کند و این به احتمال زیاد با توجه به مشکلاتی که روس ها با غرب پیدا کرده اند، تحرکات توسعه طلبانه ناتو، رویدادهای خاور میانه و... در برابر سلطه طلبی یا به تعبیر بهتر تلاش برای حفظ و تحکیم سلطه کنونی ایالات متحده در راستای دفاع از عنوان ابرقدرت بودن این کشور، محور شرق را بیش از هر زمان دیگری بهم نزدیکتر خواهد کرد و ماهیت نظامی سازمان شانگهای را تقویت خواهد نمود.
محمدرضا امینی- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین