۰

ابرقدرت یعنی نگاه امنیتی به همه چیز

چهارشنبه ۲۶ سنبله ۱۳۹۳ ساعت ۱۹:۲۹
ابولا به هر اندازه ای که شدید و فراگیر و مرگبار باشد، در نهایت یک بیماری است، نه فراتر از آن؛ اما برخورد امریکا با این بیماری، یک برخورد کاملا امنیتی در راستای سلطه بدون خون ریزی بر سرنوشت ملت های محروم و دربند و تحت ستم افریقایی است.
ابرقدرت یعنی نگاه امنیتی به همه چیز

باراک اوباما؛ رئیس جمهور امریکا از شیوع ابولا در کشورهای غرب افریقا به عنوان "تهدیدی امنیتی برای جهان" نام برده و از نقش وسیع تر امریکا در مبارزه با ویروس عامل بیماری خبر داده است.
آقای اوباما گفت که "چشم جهانیان به امریکاست" و اضافه کرد که شیوع جاری نیازمند "واکنشی جهانی" است.
تدابیر اعلام شده شامل اعزام ۳۰۰۰ خدمه نظامی امریکا به منطقه و ساختن تاسیسات بهداشتی تازه است.
ابولا تاکنون جان ۲۴۶۱ نفر را در سال جاری گرفته که نیمی از شمار کل مبتلایان است.
مقام های سازمان ملل شیوع ویروس ابولا را یک بحران بهداشتی "بی سابقه در دوره معاصر" توصیف کرده اند.
اوباما از سایر کشورها خواست بر تدابیر مقابله جویانه بیافزایند چرا که بدتر شدن این شیوع می تواند به "مشکلات عمیق سیاسی، اقتصادی و امنیتی" منجر شود.
او گفت:"اگر این کشورها تجزیه شوند تهدیدی بالقوه علیه امنیت جهانی خواهد بود" مساله ای که به گفته او بر همه نوع بشر تاثیر خواهد گذاشت.
پیشتر سخنگوی کاخ سفید گفت که ۳۰۰۰ خدمه نظامی امریکا مستقیما از بیماران ابولا مراقبت نخواهند کرد.
بعضی سربازان در پایگاهی در سنگال مستقر خواهند شد و بقیه در لیبریا کمک لجستیکی، آموزشی و مهندسی ارائه خواهند کرد.
با این وجود کارشناسان می گویند که این واکنش امریکا، پیش از آنکه یک گام مثبت عملی در راستای مبارزه با یک بحران بهداشتی در ابعاد جهانی باشد، یک اقدام امپریالیستی برای توسعه هژمونی و سلطه خود بر کشورهای فقیر افریقایی است.
استقرار نیروهای نظامی و مسلح چه کمکی به سیاهان فقیر و بی پناهی خواهد کرد که به دلیل تبعیض های نژادی و فاصله عمیق و غیر عادلانه طبقاتی در دنیای ما، همه ساله درگیر بحران های بهداشتی و بیماری های مرگبار هستند؟
امریکا در گذشته نیز نشان داده است که به همه امور نگاه امنیتی دارد و این یعنی سلطه جویی و تلاش برای توسعه دامنه سلطه هژمونیک خود بر ملت هایی که می خواهند مستقل و حاکم بر ثروت و سرمایه ملی و سرنوشت سیاسی خویش باشند؛ اما کامجویی های امپریالیستی قدرت های بزرگ، آنها را از همه چیز محروم کرده و در نتیجه همه روزه در معرض بدترین انواع اپیدمی های مرگبار و شایع قرار می گیرند.
افریقا نماد تجسم یافته و متعین بی عدالتی، تبعیض، تاراج سرمایه های ملی کشورها و تحمیل فقر، محرومیت و آپارتاید شایع در نظم مسلط بر مناسبات سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی دنیای ماست و تردیدی وجود ندارد که ابرقدرت ها در این میان، نقشی محوری و تعیین کننده دارند؛ زیرا وقتی اوباما می گوید چشم جهانیان به امریکاست، این بدان معناست که امریکا چیزی را از جهانیان، دزدیده و دریغ داشته است و الا چرا این تکاپوهای به ظاهر حقوق بشرمحورانه در خود امریکا به اجرا درنمی آید؟ یکی از نمونه های آن، فرگوسن و اعتراض های اجتماعی نسبت به نظام نژادپرستانه و تبعیض تاریخی بر سیاهان ساکن آن منطقه است.
امریکا اگر درد و دغدغه تامین حقوق بشر و مبارزه با بدبختی های مردمی را دارد که از بیماری، فقر، ناامنی، تبعیض، بی عدالتی، عقب ماندگی و محرومیت فرهنگی و... در رنج اند، ابتدا باید از جامعه خود شروع کند و به فریادهای عدالت خواهانه ساکنان فرگوسن با شلیک گلوله جنگی و استقرار ارتش و فراخواندن گارد ملی و بازداشت و سرکوب، پاسخ ندهد؛ بنابراین، بسیار ساده انگارانه خواهد بود اگر تصور کنیم اقدام تازه امریکا در مبارزه با ابولا در افریقا، اقدامی بشردوستانه و در راستای تامین امنیت جهانی است.
ابولا به هر اندازه ای که شدید و فراگیر و مرگبار باشد، در نهایت یک بیماری است، نه فراتر از آن؛ اما برخورد امریکا با این بیماری، یک برخورد کاملا امنیتی در راستای سلطه بدون خون ریزی بر سرنوشت ملت های محروم و دربند و تحت ستم افریقایی است.
نظم و امنیت بین المللی ایجاب می کند که برای پیاده کردن و استقرار نیروی نظامی در سرزمین های مستقل، ابتدا باید از دولت ها و ملت ها اجازه گرفته شود و اسلوب ها و اصول معتبر حقوقی در این زمینه رعایت گردد؛ تا به این ترتیب، هیچ کشوری به صرف داشتن زور و توان و قدرت نظامی و تسلیحاتی بیشتر، نتواند خاک کشورهای دیگر را به هر بهانه ای اشغال کند و در نتیجه، جهان و نظم جهانی به هرج و مرج کشیده شود؛ اما برای امریکا به دلیل‌ آنکه ابرقدرت است و خود را مالک و متولی مستقیم و بلامنازع سرنوشت جهانیان می داند، این موارد هیچ موضوعیتی ندارد و این یعنی تجاوز، زورگویی، توسعه طلبی و گسترش سلطه و هژمونی خود بر ملت های دیگر.
سیدعلی حسینی- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین