۰

نگاه استراتژيک ترکیه به افغانستان

شنبه ۲۶ میزان ۱۳۹۳ ساعت ۱۴:۱۶
نگاه استراتژيک ترکیه به افغانستان

رجب طیب اردوغان؛ رییس جمهور ترکیه شنبه طی یک سفر رسمی وارد کابل شد.
منابع محلی ترکیه به نقل از امان الله جیحون؛ سفیر افغانستان در انقره گزارش داده اند که قرار است در جریان این سفر، پیمان همکاری های استراتژیک امنیتی میان افغانستان و ترکیه هم امضا شود.
بر اساس گزارش ها با امضای این پیمان متضمن ادامه کمک های نظامی ترکیه به افغانستان است.
رییس جمهور ترکیه در این سفر در کنار دیدار با اشرف غنی احمدزی، با دیگر مقام های بلندپایه حکومت نیز ملاقات خواهد کرد.
گفتنی است که در ۵۶ سال گذشته رجب طیب اردوغان؛ نخستین رییس جمهور ترکیه است که به افغانستان سفر می کند؛ در حالی که انقره و کابل از دیر زمانی باهم روابط نزدیک دارند.
همچنین شهرداری کابل در اعلامیه ای گفته که قرار است امروز سرک پل سوخته – دارلامان در غرب کابل ساعت با حضور رجب طیب اردوغان و شماری از مقام های حکومتی، به بهره برداری سپرده شود.
کار قیرریزی سرک پل سوخته- دارالامان در غرب کابل، با هزینه ۱۱ میلیون دالری کمک های ترکیه سال گذشته آغاز شد.
سفر اردوغان به افغانستان هم برای ترکیه و هم برای افغانستان حایز اهمیت فراوانی خواهد بود. اگرچه افغانستان پیش از این با ناتو که ترکیه نیز یکی از اعضای آن است پیمان همکاری های امنیتی را امضا کرده است؛ بنابراین امضای پیمانی مشابه با ترکیه، شاید برای افغانستان، حایز اهمیت و حامل تغییر زیادی نباشد؛ اما برای ترک ها این مهم است که مستقلا نفوذ امنیتی و سیاسی خود در افغانستان را گسترش دهند و نگاه استراتژیک خود به افغانستان را بر مبنای رابطه ای طولانی و پایدار تنظیم کنند.
ترکیه به رهبری اردوغان طی نزدیک به ده سال اخیر، سعی فراوانی کرده است؛ تا در حوزه سیاست خارجی، ابتکار عمل در بازی های بزرگ بین المللی مرتبط با جهان اسلام را از کنترل و انحصار سهامداران سنتی این عرصه بازستاند و خود به نقش آفرینی بپردازد.
دولت اردوغان با وجود آنکه در زمینه سیاست های ملی اش به دلیل اعمال یک رویکرد خشن پولیسی، سرکوبگرانه، اقتدارگرایانه و خودمحورانه مورد انتقادهای گسترده ای قرار دارد و گاه با رژيم های دیکتاتوری عربی در خاور میانه مقایسه می شود؛ اما در زمینه سیاست خارجی، با پشتوانه برخی از شرکای بین المللی اش توانسته است، در برابر میراث داران سنتی تولیت از جهان اسلام و جامعه مسلمانان مانند رژیم پادشاهی آل سعود و یا بازیگران دیگر مانند قطر و اخیرا نیز مصر و حتی ایران، قرار گیرد و خود را به عنوان یک وزنه تاثیرگذار و غیر قابل انکار بر دیگران بقبولاند.
در همین راستا، شماری از کارشناسان معتقد اند که تمایل این کشور به ایجاد یک رابطه استراتژيک پایدار و درازمدت با افغانستان نیز متاثر از تغییر فضای سیاسی افغانستان طی بیش از یک دهه اخیر در بازی های منطقه ای و بین المللی است و ترکیه با وقوف به این مهم، تلاش می کند، خود را در محور تحولات بین المللی مرتبط با افغانستان قرار دهد؛ تا به این ترتیب، در این حوزه نیز مانع از توسعه و تعمیق نفوذ رقبای قدرتمند سنتی خود در جهان اسلام گردد.
همچنین دولت به رهبری اردوغان، از نظر ایدئولوژیک نیز در جامعه سیاسی و فرهنگی افغانستان، قابلیت رشد و ریشه دواندن دارد؛ زیرا بسیاری از جریان های فرهنگی و جهادی همسو با نظام کنونی در افغانستان، عقبه اخوانی دارند و این، زمینه های رشد و توسعه نفوذ و سلطه ترکیه بر افغانستان را حد اقل در ابعاد فرهنگی فراهم خواهد کرد.
در این میان، حتی گمانه زنی هایی وجود دارد که ترکیه با برخی از گروه های تندرو و افراطی هم در ارتباط است و اشتیاق آن کشور برای پا در میانی در موضوع صلح دولت افغانستان با تروریست ها هم ریشه در همین روابط داشته است.
جریان معتصم آغاجان؛ از مهره های نزدیک به ملاعمر نیز پس از انتقال او به استانبول به بهانه درمان مجروحیت وی آغاز شد و از آن پس، معتصم به عنوان یکی از مهره های کلیدی مورد حمایت ترکیه در روند صلح شناخته شد.
دولت جدید ترکیه، همچنین به این مهم هم توجه دارد که به صورت یکجانبه با دولت افغانستان، وارد داد و ستد استراتژیک نشود؛ بلکه در کنار آن، با مردم افغانستان نیز ارتباط برقرار کند و تصویری معتدل و مطلوب از خود برای مردم و افکار عمومی افغانستان، به نمایش بگذارد. شرکت اردوغان برای افتتاح یک سرک نه چندان مهم در حومه غربی کابل، بخشی از کمپاین پوپولیستی او برای توسعه نفوذ اجتماعی و فرهنگی ترکیه در افغانستان است.
پخش گسترده سریال های ترکی از رسانه های تصویری افغانستان نیز بعد دیگری از همین رویکرد یگانه است.
محمدرضا امینی- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین