۰

دفاع جانانه اردوغان از سیاست های پاکستان

يکشنبه ۲۷ میزان ۱۳۹۳ ساعت ۱۹:۵۹
دفاع جانانه اردوغان از سیاست های پاکستان

رجب طیب اردوغان؛ رییس جمهور ترکیه دیروز در سفری به کابل از روند سه جانبه استانبول میان افغانستان، پاکستان و ترکیه یاد کرد و گفت:"در این نشست توافق کردیم که این روند دوباره از سر گرفته شود؛ چون هرگونه مشکلی که بین افغانستان و پاکستان باشد، نمی خواهیم آینده را به مخاطره اندازد."
او افزود که بدون همکاری پاکستان انتخابات افغانستان نمی توانست بدون مشکل برگزار شود و این کشور در زمان انتخابات به تروریست ها اجازه نداد؛ تا از مرزهایش عبور کند.
آقای اردوغان تاکید کرد که نتایج نشست ترکیه، پاکستان و افغانستان با گذشت زمان مشخص خواهد شد.
این کشور ۳۹۳ سرباز در افغانستان دارد؛ ولی این سربازان شرکت چندانی در میدان‌ های نبرد نداشته ‌اند، به همین دلیل، نیروهای ترک در افغانستان تلفات جنگی ندارند.
از سال ها پیش به این سو ترکیه در تلاش برای میانجیگری بین افغانستان و پاکستان بوده و تاکنون چند دور مذاکرات سه جانبه بین رهبران سه کشور در آنکارا برگزار شده است.
رهبران ترکیه مدعی اند که با افغانستان روابط تاریخی دارند و با پاکستان هم از چند دهه پیش روابط استراتژیک داشته اند. به همین بهانه خواسته ‌اند که با استفاده از همین روابط، میان کابل و اسلام ‌آباد میانجیگری کنند.
دفاع اردوغان از سیاست رسمی پاکستان در قبال افغانستان، البته پیش از آنکه شگفت انگیز باشد، معنادار و قابل انتظار بود.
او به این ترتیب، نشان داد که میان حامیان بزرگ تروریزم در منطقه، نسبت های همسونگرانه ای وجود دارد که بدون وجود یک شبکه پنهان، گسترده و بهم پیوسته میان کشورهای حامی تروریزم، این اهرم مرگبار نمی تواند منافع مشترک این قدرت ها در کشورهایی که جولانگاه تروریزم هستند را تامین کند.
میان پاکستان و ترکیه نیز در این زمینه نسبت های آشکار و نهانی وجود دارد که توجه به این نسبت ها و رابطه ها، ما را به یک زد و بند شبکه ای پنهان میان آنها و در نتیجه استخدام تروریزم برای تامین منافع راهبردی این قدرت ها رهنمون می شود.
ترکیه در افغانستان، صدها نیروی نظامی دارد. این کشور همچنین عضو پیمان نظامی ناتو است. نیروهای ترکی مستقر در افغانستان اما در نبردهای گرم با تروریست ها سهمی نگرفته اند. آنها همچنین از سوی نیروهای طالبان و دیگر تروریست ها آماج حمله قرار نمی گیرند و در نتیجه، تلفاتی نداشته اند، از سوی دیگر، این کشور برای مدتی میزبان یکی از عناصر مهم طالبان بود و بعدها مبتکر روندی به نام روند استانبول برای تامین صلح و برقراری رابطه میان افغانستان، پاکستان و طالبان قرار گرفت.
با این حساب، با نگاه به این نسبت ها می توان کدهایی را به دست آورد که به وسیله آنها به منظور اردوغان در سخنان دیروز او در حمایت جانانه از سیاست های پاکستان در قبال افغانستان، راه می بریم.
در افغانستان، به ویژه این روزها که جو سیاسی و امنیتی، کاملا ضد پاکستانی و متاثر از مداخلات آشکار و همه روزه آن کشور در امور امنیتی و حمایت از تروریزم در کشور ماست، سخن گفتن در حمایت از سیاست های پاکستان در قبال افغانستان، کاری است که فقط اردوغان از عهده آن برآمد؛ زیرا او به گفته خودش، متحد استراتژیک پاکستان است.
از سوی دیگر، ترکیه نیز همان نقشی را در خاور میانه ایفا می کند که پاکستان سال هاست در افغانستان بر عهده دارد: حمایت از تروریزم.
برای عراقی ها و سوری ها و حتی لیبیایی ها، مصر و لبنان، ترکیه همان کشوری است که پاکستان برای افغانستان است.
صدور تروریزم و در سایه آن، توسعه نفوذ سیاسی و سلطه ايدئولوژیک خود بر سرنوشت ملت ها، رویکرد مشترک دو متحد استراتژیک ترکیه و پاکستان است؛ بنابراین، هرچند با توجه به واقعیت های جاری در افغانستان، سخنان دیروز آقای اردوغان در حمایت از پاکستان و نقش آن کشور در برگزاری انتخابات بدون مشکل(؟!) و اینکه پاکستان در زمان انتخابات افغانستان به تروریست ها اجازه نداد؛ تا از مرزهایش عبور کند(!) به اندازه ای مضحک و بی پایه بود که کمترین تغییری در باور عمومی در افغانستان نسبت به پاکستان ایجاد نکرد؛ اما اردوغان برای استمرار و توسعه نفوذ خود مبنی بر نئوعثمانی گری امپریالیستی اش در دنیای اسلام و افغانستان، نیاز به مداحی و چاپلوسی و مجیزگویی پاکستان دارد؛ زیرا می داند سلطه بر مقدرات سیاسی و امنیتی افغانستان، بدون همراهی پاکستان برای آن کشور، مقدور نیست.
سیدعلی حسینی- خبرگزاری جمهور

نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین