۰

من احمدزی نیستم

پنجشنبه ۸ عقرب ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۳۵
اگر حذف پسوند «احمدزی» در مکاتبات رسمی دولت بتواند به حذف انتساب خونی و خاندانی رییس جمهور به قبیله احمدزی که یک قبیله پشتون است نیز منجر شود شاید بتوان نسبت به پاسخ مثبت به پرسش بالا امید و اطمینان بیشتری داشت...
من احمدزی نیستم

دفتر ریاست جمهوری با ارسال نامه ‌ای به ادارات دولتی از آنها خواسته که از این پس در نامه‌های رسمی و دیپلماتیک، رئیس جمهور را تنها "محمد اشرف غنی" بخوانند.
در این نامه که به امضای عبدالسلام رحیمی؛ رئیس اداره امور رسیده، آمده است که "نام و هویت" رئیس جمهور بر اساس "اسناد معتبر رسمی"، محمد اشرف غنی است و نهادهای دولتی باید از همین نام استفاده کنند.
این درخواست ظاهرا به معنای حذف پسوند "احمدزی" از نام اشرف غنی است.
فرمان تازه ریاست جمهوری و برداشتن پسوند "احمدزی" از انتهای نام او، با واکنش‌هایی در شبکه‌های اجتماعی همراه بوده است. بسیاری از کاربران، از این تصمیم استقبال کرده‌‌اند.
یکی از کارمندان دولتی که عکسی از نامه اداره امور را روی صفحه اینستاگرام خود منتشر کرده، گفته است که این اقدام به "كم‌رنگ شدن و يا كم‌شدن حضور قوم و قبيله در پسوند نام‌ها و احساس قدرت تيره و تبارها به خاطر وابستگي به قوم و قبيله قدرتمند" کمک خواهد کرد.
شماری دیگر نیز بر این باور اند که رئیس جمهور با صدور این فرمان خواسته نشان بدهد که او رئیس جمهوری تمام مردم افغانستان است و تنها وابسته به یک قوم نیست.
اگر برداشت عموم از این تصمیم درست باشد، می توان آن را در کشور استبدادزده و ماهیت قوم گرایانه قدرت در افغانستان، به فال نیک گرفت و سرآغاز یک تحول بنیادین در نگاه دولتمردان به ساخت قدرت ارزیابی کرد.
انکار نمی توان کرد که در ابتدا زمانی که قرار بود آقای اشرف غنی به عنوان رییس جمهور اعلام شود و این مهم، بر پایه مذاکرات دو نامزد ریاست جمهوری، محتمل تر به نظر می رسد پسوند احمدزی در نام آقای اشرف غنی برای شماری از مردم افغانستان، حساسیت برانگیز شده بود و بسیاری از ناظران نیز بر پایه همین حساسیت ها بود که اشتراک پسوند «زی» در نام های او و سلف وی کرزی را نشانگر ساخت قومی قدرت می دانستند و نتیجه می گرفتند که چیزی در این معامله و معادله تغییر نکرده است؛ بلکه یک «زی» رفته است و «زی» دیگری جانشین وی شده است!
با این حال، این دغدغه نیز به سهم خود مهم است که آیا صرف تغییر نام یا حذف و اضافه یک پسوند یا پیشوند، می تواند به یک سنت دیرساله چندسده ای در زمینه نگاه قومی به قدرت پایان دهد؟
شماری از تحلیلگران می گویند که اگر حذف پسوند «احمدزی» در مکاتبات رسمی دولت بتواند به حذف انتساب خونی و خاندانی رییس جمهور به قبیله احمدزی که یک قبیله پشتون است نیز منجر شود شاید بتوان نسبت به پاسخ مثبت به پرسش بالا امید و اطمینان بیشتری داشت؛ اما اگر این اقدام صرفا کارکردی سمبولیک و فرمالیته داشته باشد و چیزی از تمایل و تعلق خاطر رییس جمهور به قوم و قبیله و ایل و خیل اش نکاهد، در نگاه و باور عموم مردم نیز تغییر چشمگیری را در پی نخواهد داشت.
گروهی دیگر نیز معتقد اند که این اقدام شاید آنگونه که مردم و غالبا کاربران شبکه های اجتماعی برداشت کرده اند، در راستای القای این پیام به جامعه نبوده است که آقای اشرف غنی، رییس جمهور همه مردم افغانستان است و تنها به قبیله یا قوم خاصی وابسته نیست.
به باور این عده، از آنجا که در متن فرمان تازه نیز اشاره است که به این دلیل که نام آقای اشرف غنی، در اسناد رسمی «محمد اشرف غنی» است؛ بنابراین در رسمیات اداری و دولتی نیز باید از همین قاعده پیروی شود و او «محمد اشرف غنی» بدون ذکر پسوند «احمدزی» خوانده شود.
در همه حال، منظور از این تصمیم هرچه باشد، باوری که شکل گرفته این است که عموم مردم از این تصمیم استقبال کرده و از آن به مثابه اقدامی در راستای زدودن رنگ قومیت از ساخت قدرت، تعبیر کرده و با آن همنوایی کرده اند؛ بنابراین، اکنون این مسئولیت بر دوش رییس جمهور و کارگزاران دولت وحدت ملی قرار گرفته است که در پاسخ به این تعبیر خوش بینانه مردم، مبنای تصمیم ها و عملکردهای خود را نیز بر همین محور و مدار قرار دهند و از قومی اندیشی و قوم گرایی در اعمال قدرت، دوری گزینند؛ تا نام حکومت وحدت ملی با مصادیق بارز و به یاد ماندنی عینی و عملی نیز همراه شود و این حکومت در تاریخ سیاسی افغانستان، پایه گذار یک سنت حسنه مبتنی بر هم اندیشی و همگرایی ملی قرار گیرد.
عبدالمتین فرهمند- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *


سیدرقیب شاه هاشمی
محمد اشرف غنی که احمدزی تتخلص موصوف است اګر در مکاتب رسمی تحریر ګردد که احمد زی ویا تحریر نه ګردد احمدزی است به نظر من این کار نه چندان اهمیت نه دارد بلکه به نظر مردم یک شکل خودنمایی است نه باید تخلص خودرا در مکاتب رسمی حذف می کرد
پربازدیدترین