>> جمهور - روسیه و گذشته و آینده افغانستان
 
۰

روسیه و گذشته و آینده افغانستان

پنجشنبه ۹ دلو ۱۳۹۳ ساعت ۲۲:۵۴
روسیه و گذشته و آینده افغانستان

سفیر روسیه در کابل گفته ماموریت ۱۳ ساله‌ امریکا برای مبارزه با هراس‌افکنی و مواد مخدر در افغانستان موفق نبود و هراس‌افکنان در افغانستان، شکست نخورده‌اند.
الکساندر مانتیتسکی از تهدید هراس‌افکنی از افغانستان به کشورهای آسیای میانه و روسیه نیز ابراز نگرانی کرده است.
او سومین مقام بلندپایه‌ی روسیه است که از روند مبارزه با هراس‌افکنی در افغانستان انتقاد می‌کند.
مانتیتسکی گفته است:"ایالات متحده‌ ۱۳ سال پیش برای مبارزه با هراس‌افکنی و کاهش مواد مخدر به افغانستان آمد؛ اما روشن است که آنان در این اهداف ناکام شدند."
این مقام روسی از گسترش افراط‌گرایی و هراس‌افکنی از افغانستان به کشورهای آسیایی و به ویژه روسیه نگران است. او اظهار امیدواری کرده که ماموریت دو سال آینده‌ امریکا در افغانستان پردستاورد باشد.
سفیر روسیه یگانه راه برون رفت از چالش‌های امنیتی را رشد اقتصادی افغانستان دانسته و تاکید کرده که روسیه در این مورد پیشقدم بوده است.
او با اشاره به رشد روابط تجاری افغانستان و روسیه گفته است حجم مبادلات دو کشور «تنها در نه ماه نخست سال ۲۰۱۴ یعنی از جنوری تا اکتوبر به ۹۲۰ میلیون دالر افزایش یافته است.»
با این وصف به دنبال پایان ماموریت رزمی ناتو و امریکا در افغانستان، روسیه روز به روز بر حجم انتقادات خود از عملکرد و دستاورد نیروهای غربی در ۱۳ سال گذشته افزوده است و این به باور ناظران، پیام های ضمنی مهمی به همراه دارد.
روس ها با به چالش کشیدن گذشته حضور نیروهای امریکایی و ناتو در افغانستان و از سوی دیگر با تأکید بر اینکه مشکلات افغانستان راه حل نظامی و امنیتی ندارد؛ بلکه راه برون رفت از این وضعیت، اقتصادی است و در همین راستا با بزرگنمایی مبادلات تجاری کابل- مسکو دو هدف مهم را دنبال می کنند. یکی از این اهداف زیر سؤال بردن نقش و حضور امریکا در گذشته افغانستان به منظور تحت تاثیر قرار دادن این نقش در آینده است.
روس ها با این اقدام تلاش می کنند این تصور را ایجاد کنند که امریکا و ناتو وقتی در ۱۳ سال گذشته، نخواستند یا نتوانستند کاری برای افغانستان، صورت دهند، بدون تردید در دو سال آینده نیز چنین نخواهند کرد یا نخواهند توانست. به ویژه اینکه از این پس، دیگر عملا نیروهای غربی هیچ مسؤولیتی را در جنگ با تروریزم در افغانستان و همچنین مبارزه مستقیم با مواد مخدر بر عهده نمی گیرند و اگر نقشی را نیز عهده دار شوند، بدون تردید صرفا تاکتیکی و مشورتی خواهد بود؛ تا راهبردی و ریشه ای.
بنابراین، تاکید این تلاش بر این است که مردم و دولت افغانستان نمی توانند از این پس به امریکا و همکاری های آن کشور با افغانستان، نگاهی راهبردی و استراتژیک داشته باشند.
نکته دیگر مورد نظر مقام های روس از این انتقادات، ریشه در یک هراس واقعی دارد.
آنها گمان می کنند با خروج نیروهای امریکایی و ناتو از افغانستان، میزان خطری که پیش از این از سوی افغانستان متوجه کشورهای همسایه آن به ویژه جمهوری های آسیای میانه می شد، چندین برابر افزایش می یابد.
روس ها پیش از این نیز از نخستین کسانی بودند که نسبت به ظهور داعش در افغانستان هشدار داده بودند؛ اما این هشدار در آن زمان بنا به هر دلیلی از سوی مقام های امنیتی کشور، مردود اعلام شد.
در حال حاضر نیز روس ها نگران اند که با کاهش نقش امنیتی و نظامی ناتو در افغانستان، ممکن است موج افراط گرایی، تروریزم و ظهور گروه های خطرناک تروریستی یکبار دیگر این کشور را فرابگیرد و از این رهگذر، امنیت و ثبات سراسر منطقه با خطر مواجه شود.
به همین منظور، آنها انتظار دارند با این هشدارها، دولت افغانستان را مجاب کنند که در صورت استمرار سیاست جاری ناتو و امریکا، خطر فراگیری تروریزم از نوع خطرناک تر آن در افغانستان جدی است و بنابراین، دولت باید با اعمال فشار بیشتر، کشورهای طرف پیمان افغانستان را مجبور به پذیرش مسؤولیت های بیشتر کند و از سوی دیگر، این احتمال هرچند ضعیف نیز دور از انتظار نیست که روس ها از این طریق تلاش می کنند، در آینده افغانستان، برای خود جای پایی باز کنند و همزمان با کاهش ملموس نقش ناتو و امریکا، سهم خود در آینده افغانستان را تقویت کنند.
سیدعلی حسینی- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین