۰

اعراب قادر به ایجاد یک پیمان نظامی می شوند؟

دوشنبه ۱۰ حمل ۱۳۹۴ ساعت ۱۶:۰۵
رژيم سعودی که هیچ ریشه ای در میان مردم خویش ندارد و تمام استحکام و استمرار حاکمیت خود را مدیون و مرهون حمایت های خارجی است، تصور می کند، اگر دست به اقدامات و تمهیداتی مانند حمله به یمن نزند، دیر یا زود، شعله های این آتش فراگیر، دامن آن رژیم را نیز خواهد گرفت.
اعراب قادر به ایجاد یک پیمان نظامی می شوند؟

سران کشورهای عضو اتحادیه عرب در شرم‌الشیخ مصر بر ایجاد یک نیروی مشترک نظامی عربی توافق کرده‌اند.
سران این کشورها برای بحث در مورد تحولات یمن و تهدید نیروهای ستیزه‌جو در سوریه و عراق در این نشست شرکت کرده‌ بودند.
همزمان با این تحولات نبیل عربی؛ دبیر کل اتحادیه عرب گفته است که حملات ائتلاف به رهبری عربستان سعودی علیه یمن تا زمانی که گروه انصارالله سلاح ‌های خود را تسلیم نکند و از مناطقی که تصرف کرده عقب نرود ادامه خواهد یافت.
آقای عربی این سخنان را روز یکشنبه ۹ حمل و در آغاز دومین روز از اجلاس سران اتحادیه عرب در سرم الشیخ مصر بیان کرد.
حملات هوایی سعودی علیه یمن نیز ادامه دارد.
ملک سلمان؛ پادشاه عربستان سعودی گفته است که حملات علیه حوثی ها را تا خنثی شدن "کودتا" در یمن ادامه خواهد داد.
این حملات به صورت یکجانبه و بدون صدور مجوز بین المللی از سوی شورای امنیت انجام شده؛ اما گفته می شود از حمایت های صریح و ضمنی امریکا، اسراییل و برخی دیگر از کشورهای غربی و عربی برخوردار است.
با این حال، حمله به یمن تنها یک بعد ماجرا است. واقعیت این است که حمله به یمن یک حرکت ابتدا به ساکن، آنی و بی ریشه از سوی رژيم سعودی نبوده و نیست.
استارت حمله به یمن را پیش از عربستان سعودی، بنیامین نتانیاهو در سخنرانی جنجال برانگیزش در کنگره امریکا زد.
او گفت ایران عملا چهار کشور عربی را تصرف کرده و خطر توسعه طلبی ایرانی، «ما و همسایگان ما» را تهدید می کند!
نخست وزیر رژیم اسراییل به این ترتیب، برای نخستین بار به صورت تلویحی از اتحاد و همسویی استراتژیک خود با کشورهای عربی تحت سلطه امریکا پرده برمی داشت.
اعراب اما فراموش کرده اند که خطری اگر آنها را تهدید کند، اسراییل است؛ رژیمی که سابقه جنگ، تجاوز، کشتار، غصب سرزمین ها و ضدیت و دشمنی ایدئولوژ‌یک با اعراب را در خود نهادینه کرده و تاریخ بر این حقیقت آشکار، شهادت می دهد؛ اما موج سهمگین ایران هراسی و نبرد شیعه و سنی که با چراغ سبز و مشارکت و حمایت اسراییل و همراهی رژیم های وابسته ای مانند عربستان سعودی انجام می شود، فرصت هرگونه تأمل به ریشه های جنگ های جاری در خاورمیانه را از آنها گرفته است.
صرف نظر از این مساله، عربستان سعودی درست پس از آغاز انقلاب های فراگیر عربی- خاورمیانه ای که جرقه هایی از آن تا درون بخش هایی از سرزمین های سعودی نیز رسید و بسیاری از متحدان آن را در خاورمیانه، ساقط کرد، دچار یک هراس دامن گستر و شدید شده است.
رژيم سعودی که هیچ ریشه ای در میان مردم خویش ندارد و تمام استحکام و استمرار حاکمیت خود را مدیون و مرهون حمایت های خارجی است، تصور می کند، اگر دست به اقدامات و تمهیداتی مانند حمله به یمن نزند، دیر یا زود، شعله های این آتش فراگیر، دامن آن رژیم را نیز خواهد گرفت.
براندازی دولت قانونی و منتخب مصر که با حمایت های صریح و گسترده سعودی به وسیله ارتش مصر و به فجیع ترین شیوه ممکن انجام شد، بخشی از همین تهمیدات بود.
شعله ور کردن آتش جنگ فرقه ای در عراق و به ظهور رساندن گروه مخوف داعش، تلاش های گسترده و پیگیر برای براندازی دولت سوریه، تلاش های پنهان و آشکار برای کشاندن دامنه فتنه به لبنان، حمایت ضمنی از حملات اسراییل علیه غزه و کمک به تضعیف حماس و سرکوب آشکار انقلاب مسالمت آمیز و مردمی بحرین نمونه های دیگری از این تمهیدات محسوب می شود.
توافق بر سر تشکیل یک نیروی نظامی عربی نیز که در نشست اخیر سران اعراب در شرم الشیخ به دست آمد، گام دیگری برای سلطه بیشتر عربستان سعودی بر سراسر خاور میانه و ملت های مسلمان و عرب است.
تشکیل این نیرو، موجب خواهد شد که از این پس، هیچ حرکت انقلابی و مردمی، به سرانجام نرسد و همه اعراب، مطیع و گوش به فرمان بی چون و چرای سعودی قرار بگیرند.
با این حال، تا تشکیل واقعی این نیرو نیز زمان زیادی لازم است؛ زمانی که با توجه به شرایط شکننده و عمیقا بحرانی جاری در خاور میانه شاید هرگز برای مهندسان این پروژه فراهم نشود.
یکی از اصلی ترین موانع، کشورهایی هستند که حاضر نیستند قدرت یکه تاز عربستان در خاور میانه را به رسمیت بشناسند و چه بسا با پول و نیروی انسانی و ارتش و سلاح خود آن را تسریع ببخشند؛ کشورهایی مانند عراق، سوریه، لبنان، قطر، عمان و...
از جانب دیگر، این کشورها با سعودی اختلافات عمیق استراتژیک دارند. اکنون که موضوع ایران هراسی اسراییلی مطرح است شاید همه آنها به استثنای عمان و عراق و لبنان و سوریه، با این طرح موافق باشند؛ اما در نهایت، کاربرد این نیرو در داخل حوزه کشورهای عرب برای تحقق اهداف مشترک عربستان و اسراییل، با دشواری های جدی رو به رو خواهد شد.
محمدرضا امینی- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین