۰

پیمان امنیتی فسخ می شود؟

يکشنبه ۶ ثور ۱۳۹۴ ساعت ۱۵:۳۱
پیمان امنیتی فسخ می شود؟

برخی نمایندگان می گویند که پیمان امنیتی با امریکا باید از سوی مجلس دوباره مورد بررسی قرار گیرد و در صورتی که این پیمان پاسخگوی نیازهای امنیتی کشور نباشد، فسخ شود.
عبداللطیف پدرام گفت:"افزایش ناآرامی ها در کشور از تبعات امضای پیمان امنیتی با امریکا است. مجلس یک روز خود را برای بررسی این پیمان اختصاص دهد که بعد از امضای پیمان، چقدر امنیت تامین شده و یا برعکس؛ پیشنهاد می کنم که مجلس در مورد پیمان تجدید نظر بکند".
غلام حسین ناصری هم گفت:‌"شورای ملی موضوع و مفاد پیمان امنیتی را به بررسی بگیرد. فرزندان این کشور همه روزه کشته می شوند، ما در برابر ناموس این مردم مسؤولیت داریم".
عثمانی فراهی نیز گفت:"امریکا صادقانه عمل نکرد. مجلس راجع به لغو پیمان امنیتی با امریکا تصمیم بگیرد".
عبدالرؤوف ابراهیمی؛ رییس مجلس هم گفت:"پس از تایید پیمان امنیتی با امریکا رییس جمهور از مجلس تقدیر کرد؛ اما کجاست مفادات این پیمان عملی شده است؟ به دبیرخانه مجلس وظیفه داده ام که طی مکتوبی از حکومت بخواهد که آیا کمیسیون مشترک که قرار بود برای تطبیق مفاد پیمان تشکل شود، تشکیل شده است یا نه".
پیش از این نیز شماری از نمایندگان مجلس، در پی تشدید ناامنی ها در سراسر کشور، نسبت به کارآمدی پیمان امنیتی با امریکا به شدت ابراز تردید و نگرانی کرده و خواستار لغو و فسخ این پیمان شده بودند.
کارشناسان می گویند که این انتقادات از یکسو نشانگر بدتر شدن وضعیت و شرایط امنیتی در کشور است و از جانب دیگر، ثابت می کند که همزمان با تشدید ناامنی ها، تعهدات مکتوب امریکا و هم پیمانانش در قبال افغانستان، هر روز بیشتر از پیش، زیر سؤال می رود.
منتقدان می گویند که این انتقادهای نمایندگان اما چیزی از بار مسؤولیت تاریخی آنها در تایید و تصویب پیمان امنیتی با امریکا نمی کاهد.
با این حساب، مسؤول وضعیت جاری در کشور، به یک معنا نمایندگان مجلس نیز هستند و آنها نمی توانند در قبال مسؤولیت های پرهزینه و مرگبار برخورد احساسی با یک متن سیاسی و حقوقی به عنوان پیمان امنیتی با امریکا، تبرئه شوند.
با این حال، زمان جبران این اشتباه تاریخی و بازگشت به مردم، منافع ملی و مصالح بزرگ افغانستان، هنوز برای آنها به پایان نرسیده است.
پیمان امنیتی، اگرچه مدتی است از فیلتر پارلمان عبور کرده و به مثابه یک قرارداد دو جانبه از سوی نیروهای خارجی و به صورت یکجانبه به نفع آنها به اجرا درمی آید؛ اما این به معنای غیر قابل فسخ بودن آن نیست.
نسبت و رابطه ای که میان حضور نیروهای خارجی و فعالیت های تروریستی در کشور وجود دارد از یکسو و عدم تاثیر و کارآیی این پیمان در تقویت و تجهیز نیروهای امنیتی و تامین امنیت و ثبات کشور از جانب دیگر، موجب شده است؛ تا شماری از نمایندگان، قفل نقدناپذیری پیمان امنیتی در پارلمان را بشکنند و آشکارا و صریح سخن از تجدید نظر و حتی فسخ این پیمان بزنند.
این بدان معناست که اگر نمایندگان بنا داشته باشند اشتباه تاریخی خود را جبران کنند و یکبار دیگر به مردم و منافع ملی کشور، بازگشت کنند، این فرصت هنوز برای آنها از دست نرفته است.
جلو زیان از هرجایی گرفته شود، فایده است و این قاعده در مورد فسخ پیمان امنیتی با امریکا نیز صادق است.
امریکا هم در پیمان امنیتی و هم در پیمان استراتژيک، متعهد شده است که در قبال کمک به تجهیز و تقویت نیروهای امنیتی افغانستان، مبارزه با تهدیدها و تجاوزات خارجی علیه افغانستان و مبارزه با تروریزم و هراس افکنی در این کشور، مسؤول است و در کنار دولت کابل خواهد ایستاد.
این در حالی است که پس از امضا و تصویب پیمان امنیتی با امریکا و حتی پیشتر از آن، با امضای پیمان استراتژيک میان دو کشور و تصویب آن در پارلمان، اوضاع و شرایط امنیتی در سراسر کشور، رو به وخامت گذاشته و تروریست ها روز به روز، به صورت گسترده ای اقدام به کشتار و ویرانگری و ترور و تخریب کرده اند.
در این میان، نیروهای خارجی مستقر در ولایت های مختلف کشور، با پناه بردن به آنسوی حصارهای امن و مصون و مطمئن خویش، از عمل به این تعهدات مکتوب در پیمان نامه های یادشده، احتراز کرده
و دولت و مردم افغانستان را در این شرایط سخت و توانفرسا، تنها رها کرده اند.
اما از سوی دیگر بخش هایی از پیمان های یادشده که آشکارا در ضدیت با قوانین داخلی، استقلال و حاکمیت ملی و تمامیت ارضی یک کشور مستقل است و به صورت یکجانبه منافع و خواست های اشغالگرانه نیروهای خارجی را تأمین و تضمین می کند، طی این مدت به اجرا درآمده است.
با این حساب، نمایندگان مجلس، به منظور تبرئه خود از یک آلایش تاریخی بزرگ و شرکت ناخواسته در تبعات زیانبار و ضد ملی این پیمان ها هم که شده، می بایست، دین ملی و تاریخی خود را در قبال مردم خویش انجام دهند و به این نظم ناعادلانه و تحمیلی ناشی از این پیمان ها پایان بدهند.
محمدرضا امینی- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین