۰

قندوز دروازه امنیتی شمال

دوشنبه ۷ ثور ۱۳۹۴ ساعت ۱۴:۵۶
قندوز دروازه امنیتی شمال

مقام های محلی ولایت قندوز می گویند که درگیری ها در سه بخش این ولایت ادامه دارد و نیروهای کمکی بیشتر به محل رسیده اند.
محمدعمر صافی؛ والی قندوز می‌گوید که نیروهای ویژه از چندین ولایت به قندوز آمده اند و هم اکنون درگیری ها در ولسوالی های امام صاحب، علی آباد و منطقۀ گورتپه ادامه دارد و تاکنون ۴۰ تروریست کشته شده و بیش از ۲۰ تن دیگر زخم برداشته اند.
۶ تروریست خارجی نیز مشمول کشته شدگان هستند که گفته می شود که از ولایت فاریاب به این ولایت آمده بودند.
طالبان شنبه شب بر سه نقطه این ولایت حمله کرده اند. درگیری در ولسوالی قلعۀ زال این ولایت نیز رخ داده است.
گفته می شود طالبان نیروهای شان را از دیگر ولایت ها نیز برای جنگ به قندوز فراخوانده اند.
دو روز پیش، نمایندگان مجلس، نسبت به سقوط این ولایت به دست تروریست ها هشدار دادند.
کارشناسان می گویند نبرد جاری در قندوز بسیار تعیین کننده و سرنوشت ساز است؛ زیرا به باور آنها قندوز دروازه و سد امنیتی شمال کشور است و اگر این سد، شکسته شود امنیت شمال افغانستان بیشتر از پیش، آسیب پذیر و شکننده خواهد شد.
به نظر می رسد تروریست ها هم به خوبی نسبت به این مهم وقوف دارند و به همین دلیل، با تمام توان، تلاش می کنند با غلبه بر نیروهای امنیتی در حال جنگ در جبهه قندوز، یک پیروزی استراتژيک را به دست آورند و در نهایت، نفوذ و فعالیت خود را به بخش های وسیعی از مناطق شمالی کشور، گسترش دهند.
درگیری در قندوز همچنین نخستین و بزرگترین رویارویی بزرگ نظامی در نبردهای منظم میان دولت و نیروهای تروریستی در سال جدید خورشیدی است و این امر بدان معناست که هرگونه سرنوشتی که برای نبردهای جاری در قندوز برای هریک از دوطرف نبرد، رقم بخورد، محکی برای آینده آنها به حساب خواهد آمد.
به همین منظور، هردوطرف، نیروهای ذخیره بیشتری را از سراسر کشور به قندوز گسیل داشته اند؛ تا حتی المقدور بتوانند ضربات بیشتری را به جانب مقابل وارد آورند.
به یک معنا، هردو طرف در جبهه قندوز، برای پیروزی می جنگند و به چیزی کمتر از آن، قانع نخواهند شد. با این حساب، پیروزی هریک از طرف ها، معادله جنگ های آینده را نیز به سود آنها تغییر خواهد داد و شکست هرکدام از دوطرف هم موجب تضعیف موضع و موقف آن در جنگ های آینده خواهد شد.
در همین حال، گزارش های اولیه حکایت از عقب نشینی نیروهای امنیتی در برخی مناطق نبرد دارد که فرماندهان نظامی، دلیل این عقب نشینی را «تاکتیکی» ارزیابی کرده اند.
کارشناسان مسایل نظامی نیز ابراز امیدواری می کنند که این عقب نشینی تاکتیکی باشد؛ در غیر آن، ممکن است معادله نبرد قندوز به نحو ناامیدکننده ای به نفع تروریست ها تغییر کند.
از جانب دیگر، نباید از یاد برد که توجه به ابعاد تلفات و خسارات احتمالی جنگ و جایگاه مصونیت جان و مال غیر نظامیان و ساکنان محلی نیز در حین نبرد، از اهمیت اساسی برخوردار است؛ زیرا در گذشته، هم بر اساس گزارش فرماندهان و مقامات نظامی و امنیتی و هم بر پایه یافته ها و داده های خبری و رسانه ای، یکی از مهم ترین عوامل شکست نیروهای امنیتی و پیشرفت و قدرت گیری تروریست ها، فاصله عمیق میان مردم و دولت بوده است.
جنرال شیرمحمد کریمی؛ رییس ستاد ارتش افغانستان به دنبال رویداد خونین اخیر در بدخشان، طی نشستی با اعضای کمیسیون های امنیت داخلی و دفاع ملی مجلس نمایندگان گفت که در ولسوالی جرم بدخشان، مردم با دولت همکاری نمی کنند و همین امر یکی از عوامل اصلی نفوذ و قدرت گیری تروریست ها در این منطقه محسوب می شود.
در مورد قندوز نیز گزارش های مشابهی وجود دارد. مقام های محلی و نمایندگان قندوز در شورای ملی، نسبت به تعمیق شکاف و شقاق میان میان مردم و دولت در قندوز و در نتیجه بی باوری مردم نسبت به دولت هشدار می دهند و می گویند اگر به این مهم، توجهی صورت نگیرد، زمینه برای نفوذ و سربازگیری تروریست ها فراهم خواهد شد.
این در حالی است که بر بنیاد گزارش ها، از آغاز نبردهای جاری در قندوز تاکنون حدود ۱۸۰۰ خانواده در مناطق جنگی، مجبور به ترک خانه های خود شده اند. رسیدگی مطلوب به نیازهای آنان و تلاش برای کاهش تلفات غیر نظامی در این نبردها، از نکات مهمی است که به بازگشت اعتماد مردم به دولت و در نتیجه، تقویت پشتوانه های مردمی نیروهای امنیتی در مناطق جنگی کمک معتنابهی می کند.
عبدالمتین فرهمند-خبرگزاری جمهور



نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین