۰

دوئل نورستانی و عاکفی بر سر انتخابات

پنجشنبه ۵ سنبله ۱۳۹۴ ساعت ۱۳:۳۳
دوئل نورستانی و عاکفی بر سر انتخابات

رئیس کمیسیون انتخابات از حکومت خواسته که زمینه برگزاری انتخابات پارلمانی و شوراهای ولسوالی را فراهم کند و این روند را از "دایره بازی‎های سیاسی" بیرون کند.
یوسف نورستانی گفته که تعیین زمان برگزاری انتخابات از صلاحیت این کمیسیون است و هیچ نهاد دیگری حق ندارد اقدام فراقانونی کند.
او گفت:"چنانکه می‌دانیم، اعلام زمان برگزاری انتخابات از صلاحیت‌های قانونی کمیسیون مستقل است. لهذا دولت در زمانی که کمیسیون اعلام می‌کند، کمیسیون را در برگزاری آن کمک کند و از اظهارات غیرمسؤولانه افراد و گروه‌ها جدا جلوگیری کند."
نورستانی از فرد یا نهاد خاصی نام نبرد؛ اما به نظر می‌رسد که اشاره او به اظهارات رئیس و اعضای کمیسیون ویژه اصلاح نظام انتخاباتی باشد که اخیراً برای این منظور به رایزنی‌های گسترده‌ای پرداخته است.
سید شاه سلطان عاکفی؛ رئیس این کمیسیون گفته که این کمیسیون بخشی از پیشنهادهای خود را در آینده نزدیک به حکومت ارائه خواهد کرد تا راه را برای برگزاری انتخابات پارلمانی آینده هموار کند.
مشخص نیست که بسته پیشنهادی مورد نظر کمیسیون ویژه اصلاحات انتخاباتی، حاوی و شامل چه مواردی است؛ اما همین اظهارات اولیه آقای عاکفی، موضع گیری مقابله جویانه یوسف نورستانی را برانگیخته که تلویحا جایگاه و صلاحیت حقوقی کمیسیون ویژه ایجاد اصلاحات انتخاباتی را زیر سؤال برده و بر قانونی بودن صلاحیت انحصاری کمیسیون انتخابات تاکید کرده است.
با این حساب، به نظر می رسد دوئل نورستانی و عاکفی بر سر انتخابات از هم اکنون آغاز شده است و این بدون تردید، با توجه به اوضاع آشفته کنونی، هرگز خبر خوبی نیست.
نگرانی عمده این است که این دوئل ریشه در تنش های شدید جاری در زیر پوست قدرت میان دو تیم تشکیل دهنده حکومت وحدت ملی داشته باشد که این بار، با حربه کمیسیون ها به جنگ شان بر سر نعش بی جان انتخابات ادامه می دهند.
اختلافات شدید دو رهبر حکومت وحدت ملی، سرانجام موجب شد تا ترکیب کمیسیون ایجاد اصلاحات انتخاباتی ماه ها پس از تشکیل حکومت، شکل نگیرد و به همین دلیل، انتخابات پارلمانی که می بایست پیش از فرارسیدن اول سرطان امسال –موعد قانونی کار پارلمان کنونی- برگزار می شد، برای مدتی نامحدود و نامعلوم به تعویق بیفتد و بربنیاد یک تصمیم ناموجه و غیر قانونی، زمان کار پارلمان موجود، تمدید شود.
این بار اما به نظر می رسد دو تیم تشکیل دهنده حکومت، با رویاروی هم قرار دادن دو کمیسیون انتخابات و اصلاحات انتخاباتی، در صدد به کرسی نشاندن و تحمیل نظرگاه های خود بر روند انتخابات و مکانیزم های قانونی راه اندازی این روند هستند که به احتمال قوی، نتیجه آن، شکست کار اصلاحات انتخاباتی است که تصور می شود مطلوب واقعی ارگ ریاست جمهوری و کمیسیون انتخابات مورد حمایت آن است.
از موضع گیری تازه یوسف نورستانی؛ رییس کمیسیون انتخابات چنین برمی آید که او نیز در آینده نزدیک یک جدول زمانی و طرحی را برای برگزاری انتخابات پارلمانی به حکومت ارائه خواهد کرد و این دقیقا همان کاری است که کمیسیون اصلاحات انتخاباتی باید انجام دهد و بر اساس اظهارات سید شاه سلطان عاکفی؛ رییس این کمیسیون، در آینده نزدیک آن را ارائه خواهد داد.
به این ترتیب، تیمی که از ابتدا مخالف ایجاد کمیسیون اصلاحات انتخاباتی و طرفدار حفظ ترکیب کنونی کمیسیون انتخابات بود؛ زیرا این تنها مکانیزم مؤثر برای راه بردن ماشین تقلب و تزویر و دستبرد در انتخابات و آرای عمومی است، با وجود آنکه تحت فشار سیاسی تیم مقابل، مردم، رسانه ها، افکار عمومی و نهادهای مدنی، در نهایت به تشکیل یک کمیسیون صوری برای انجام اصلاحات انتخاباتی موافقت کرد، همزمان با آن، با فعال کردن محور کمیسیون انتخابات و علم کردن آن در برابر کمیسیون اصلاحات انتخاباتی، همچنان تلاش می کند مانع از برگزاری انتخابات پارلمانی و شوراهای ولسوالی و در نتیجه مصادره دموکراسی و انتخابات به نفع یک جریان اقتدارگرا و قبیله سالار شود.
افزون بر اینها ناامنی های سازمان دهی شده جاری در سراسر کشور نیز زمینه عملی برگزاری هرگونه انتخابات را گرفته و به این ترتیب، روند اوضاع کاملا به نفع جریان اقتدارگرای مسلط بر کانون اصلی قدرت در ارگ ریاست جمهوری و بر علیه جریان دموکراسی خواه و هوادار حضور مردم در عرصه سیاسی است.
بنابراین، دوئل نورستانی و عاکفی یک رویارویی عادی به دلیل تداخل کارها و صلاحیت ها نیست؛ بلکه ریشه در تنش شدید و ریشه داری دارد که ماه هاست در زیر پوست قدرت دوقطبی حاکم بر افغانستان در جریان است.
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین