۰

ریکا' و چشم انداز توسعه اقتصادی افغانستان

چهارشنبه ۱۱ سنبله ۱۳۹۴ ساعت ۲۰:۱۱
ریکا

وزارت خارجه از آماد‌گی‌های لازم برای برگزاری نشست همکاری‌های اقتصادی منطقه‌ ای (ریکا) خبر می‌دهد.
قرار است این نشست پنجشنبه با حضور وزیران ۳۰ کشور و ۴۰ سازمان در کابل برگزار شود.
مقامات وزارت خارجه گفته اند که در نشست ریکا روی پروژه‌های بزرگ اقتصادی، ترانزیتی، گسترش روابط بازرگانی، تقویت سیستم گمرکی، استخدام کارگران افغان در کشورهای خلیج فارس، وصل کردن افغانستان به کشورهای منطقه و راه بدیل ترانزیتی بحث می شود.
وحیدالله ویسی؛ رییس همکاری‌های اقتصادی وزارت خارجه گفت:"در این نشست از مسایل تجارتی تا مسایل زیربنایی، همچنین تعرفه‌های سیستم‌های گمرکی، سایر ابتکارات منطقه‌ای... رفع موانع و در ضمن ساختارهای منطقه‌ ا‌ی مساله مثل پروژه‌ کاسا یکهزار و تاپی که فعلا در مرحله اجرا قرار دارد... بحث خواهد شد".
به گفته‌ مقامات وزارت امور خارجه در حاشیه این نشست، آگاهان اقتصادی نیز روی مسایل صنایع، استخراج معادن و مشارکت سکتور خصوصی گفتگو خواهند کرد.
با توجه به طیف وسیعی از مباحث مورد نظر این نشست، این یکی از مهم ترین نشست های اقتصادی در نوع خود محسوب می شود.
از سوی دیگر، با توجه به وضعیت نابسامان امنیتی و سیاسی کشور در حال حاضر، برپایی چنین اجلاسی یک نقطه هرچند کم سوی امید به حساب می آید و در صورتی که بتوان از رهگذر برپایی این نشست ها، دست کم یک افق روشن در دوردست ترین چشم انداز اقتصادی افغانستان ایجاد کرد در حال حاضر یک دستاورد بزرگ به شمار خواهد رفت و خواهد توانست در کوتاه مدت، امید به آینده را که اکنون در حال مرگی سریع و شتابناک است در مردم افغانستان، زنده کند.
سیل هزاران نفری فرار دسته جمعی مردم از افغانستان به سمت کشورهای همسایه و جهان، کاهش شدید و بی سابقه ارزش پول ملی در برابر ارزهای خارجی به ویژه دالر امریکایی و رکود وحشتناک بازار کار و تجارت و سرمایه گذاری و فعالیت های اقتصادی در سایه وحشت و ناامیدی هولناک حاکم بر کشور، افزون بر اینکه حکومت وحدت ملی نیز هیچگونه برنامه جامع و روشن و مدونی برای توسعه اقتصادی کشور در بازه زمانی کوتاه، روی دست ندارد، وضعیت اقتصادی کشور را به یک بحران نگران کننده و ترسناک بدل کرده است.
در چنین وضعیتی، برگزاری نشست همکاری های اقتصادی منطقه ای –ریکا- یک گام مثبت و حیاتی به شمار می آید و انتظار می رود که کشورهای مهم منطقه به ویژه اقتصادهای نوظهور آسیایی مانند هند و چین و نیز کشورهای در حال توسعه مانند ایران، کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، جمهوری های آسیای میانه و روسیه، بتوانند با ایجاد شبکه ای از همکاری های بلندمدت اقتصادی، افغانستان را در عبور از این گردونه دشوارگذار یاری رسانند.
همچنین امید می رود کارگزاران حکومت وحدت ملی نیز که با وعده های بلندبالایی مانند توسعه اقتصادی افغانستان، ریشه کن کردن فساد، حمایت های وسیع از سرمایه گذاری خارجی، استخراج معادن و در نهایت خودکفایی اقتصادی و مالی افغانستان، روی کار آمده اند، در اجلاس آتی ریکا، با یک برنامه عملی و منسجم، حضور یابند و راه های عملیاتی کردن رویاهای بلندپروازانه خود را روی میز وزرا و مقام های اقتصادی کشورهای منطقه و سازمان های بین المللی قرار دهند.
با این حساب، صرف برپایی این اجلاس و داشتن آمادگی برای میزبانی از هیات های اقتصادی ۳۰ کشور و ۴۰ سازمان منطقه ای و بین المللی، کافی نیست. برگزاری این اجلاس، برای حکومت افغانستان، تعهدآور و مسؤولیت آفرین است و حکومت باید برای بهره وری وسیع و بهینه از این فرصت استثنایی اقتصادی، طرح ها و برنامه های ابتکاری خود را با توجه به جو سیاسی، امنیتی و زمینه های اجتماعی و اقتصادی سرمایه گذاری و داد و ستد تجاری و اقتصادی با کشورها و سازمان های منطقه ای و بین المللی، در این اجلاس ارائه کند و در کنار آن، تلاش کند به نگرانی های احتمالا وسیع و شدیدی که کشورهای سرمایه گذار در خصوص اوضاع داخلی افغانستان و تهدیدها و موانع موجود فراراه گذار و دستیابی به شبکه ای نیرومند و پایدار از داد و ستدهای اقتصادی، سرمایه گذاری و بازرگانی میان افغانستان و منطقه دارند، به درستی پاسخ بدهد و در آینده نیز به تعهداتی که در این خصوص می سپارد، مسؤولانه وفادار بماند و عمل کند.
در چنین شرایطی است که می توان انتظار داشت که نشست ریکا، راه رسیدن افغانستان به چشم اندازی ملموس و قابل دسترس از توسعه اقتصادی را همواره کرده و زمینه شکل گیری آن را به خوبی فراهم خواهد کرد.
الياس كاتب- خبرگزاري جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین