۰

مبارزه با تروریزم یا جنگ ابرقدرت‌ها؟

چهارشنبه ۴ قوس ۱۳۹۴ ساعت ۱۶:۵۰
موضعگیری اوباما مبنی بر اینکه ما ۶۵ کشوریم و ائتلاف روسیه، دو کشور است، پیش از آنکه منظور او مبنی بر تحقیر و تمسخر یکجانبه گرایی و سماجت سرسختانه پوتین را القا کند، نشان دهنده ناخشنودی قلبی او از اثرگذاری کاری است که روسیه و ایران در مورد سوریه انجام می دهند.
مبارزه با تروریزم یا جنگ ابرقدرت‌ها؟


فرانسوا اولاند؛ رئیس‌جمهور فرانسه، در تلاش برای تقویت اتحاد جهانی علیه داعش به امریکا رفت. مقابله با داعش اصلی‌ترین محور گفتگوهای او با رییس جمهور امریکا بود.
داعش مسؤولیت حمله‌های مرگبار در پاریس را به عهده گرفته و فرانسوا اولاند در هفته جاری به دیدار رهبران چندین کشور جهان می‌رود تا اتحاد علیه این گروه را تقویت کند.
با این حال، اقدام ترکیه در سرنگون کردن یک جنگنده روسی باعث شدت گرفتن تنش‌ها در ارتباط با جنگ در سوریه شده است.
ترکیه عضو ناتو است و تنش بر سر سرنگونی جنگنده روسی، می‌تواند اتحاد نظامی روسیه و کشورهای غربی علیه داعش در سوریه و عراق را تضعیف کند.

باراک اوباما روز سه شنبه گفت که ائتلاف تحت رهبری امریکا علیه داعش شامل «۶۵ کشور» است؛ اما روسیه اکنون ائتلافی دوطرفه با ایران تشکیل داده و از حکومت سوریه حمایت می کند.

کشورهای غربی بارها از روسیه خواسته‌اند که تمرکز اصلی خود را بر حمله به داعش و نه دیگر گروه‌های مخالف بشار اسد بگذارد.

اما سرسختی و سماجت رییس جمهوری روسیه، به نظر می رسد نشانگر آن باشد که پوتین همچنان در صدد کسب امتیازهای بیشتر از ائتلاف غربی است.
یکی از نشانه های احتمال موفقیت او این است که پس از مداخله نظامی مستقیم روسیه در امور سوریه، وضعیت ۱۸۰ درجه به نفع روسیه و هم پیمانانش از جمله ایران تغییر کرده است.

روسیه با این دخالت توانست غرب را به پذیرش انعطاف بیشتر وادار کند و از جمله این دستاوردها، حضور ایران در میز مذاکرات صلح در مورد آینده سوریه بود؛ مذاکراتی که اکنون بدون طرح مطالبه همیشگی غرب یعنی کنار رفتن بی چون و چرای بشار اسد از قدرت پیگیری می شود و حتی جواز شرکت او در انتخابات سراسری ریاست جمهوری پس از یک دوره انتقالی نیز به عنوان یکی از احتمالات مطرح است.

اینها همه به یُمن مداخله نظامی روسیه در سوریه و هم پیمانی این کشور با ایران، به دست آمده است.
سفر اخیر ولادیمیر پوتین به ایران نیز حاوی سیگنال های مثبت زیادی در خصوص آتیه خوش این هم پیمانی بود.

موضعگیری اوباما مبنی بر اینکه ما ۶۵ کشوریم و ائتلاف روسیه، دو کشور است، پیش از آنکه منظور او مبنی بر تحقیر و تمسخر یکجانبه گرایی و سماجت سرسختانه پوتین را القا کند، نشان دهنده ناخشنودی قلبی او از اثرگذاری کاری است که روسیه و ایران در مورد سوریه انجام می دهند.

با همه این احوال، حماقت ترک ها در ساقط کردن جنگنده روسی که با حمایت و چراغ سبز ناتو و به منظور ایجاد منطقه پرواز ممنوع برای تروریست ها در بخش هایی از سوریه انجام شد، تلاش های اولاند برای ایجاد ائتلافی جهانی با حضور روسیه و امریکا در قبال داعش را با دشواری های سنگینی مواجه خواهد کرد و از این طرف، موضع روسیه در تحکیم ائتلاف خود با ایران بر علیه اعراب و ترکیه و ناتو را تقویت خواهد کرد.

به این ترتیب، یکبار دیگر این حقیقت به اثبات خواهد رسید که هدف از تلاش های مستمر دیپلماتیک و در کنار آن، استفاده حد اکثری از قدرت نمایی نظامی حول محور بحران سوریه، پیش از آنکه به تلاش برای مبارزه ای مشترک و واقعی با تروریزم داعشی، شباهت داشته باشد، به جنگ ابرقدرت ها همانند است.

روس ها اعلام کرده اند که در واکنش به اقدام تحریک آمیز و خطرناک ترکیه، موشک های ضد هوایی راهبردی خود را در سواحل سوریه مستقر می کنند تا تحرکات ضد روسی در آسمان سوریه از سوی هر کشوری که انجام شود را با جدیت پوشش دهند و به آن، واکنش های متناسب در موقع مناسب، نشان دهند.

افزون بر این، فرانسه هم ناو هواپیمابر شارل دوگل را به بهانه جنگ با داعش، راهی آب های سوریه کرده است.
امریکایی ها نیز از اعزام نیروهای ویژه بیشتر به سوریه خبر داده اند.

بنابراین، پیش بینی می شود، بحران سوریه وارد فصل تازه و خطرناکی شده است و در درازمدت این خطر وجود دارد که تجمع ابرقدرت های رقیب و متخاصم در سوریه، زمینه ساز یک رویارویی مستقیم نظامی در ابعاد جهانی شود.
محمدرضا امینی- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین