۰

حمله قندوز؛ یک رویداد و چند روایت

پنجشنبه ۵ قوس ۱۳۹۴ ساعت ۱۸:۱۸
تکاپوی نظامیان و مقام های ارشد امریکایی برای توجیه این اقدام هم نشانگر آن است که آنها سنگینی عمل جنایتکارانه ای که مرتکب شده اند را به خوبی درک می کنند.
حمله قندوز؛ یک رویداد و چند روایت


نظامیان امریکایی بعد از تحقیق در خصوص حمله هوایی مرگبار به شفاخانه سازمان پزشکان بدون مرز در قندوز می‌گویند که این حمله، 'خطای انسانی' بوده است.
جان کمپبل؛ فرمانده نیروهای امریکایی در افغانستان روز چهارشنبه اعلام کرد که هواپیمای امریکایی، شفاخانه را با ساختمانی در آن نزدیکی که در کنترل طالبان درآمده بود، اشتباه گرفت.
در این تحقیق آمده که هواپیمای امریکایی این ساختمان را بر اساس توصیفات تصویری که نیروهای امنیتی افغان تهیه کرده بودند، مورد شناسایی قرار داد.
همچنین گفته شده، کمپیوتر جنگنده حمله کننده در زمان حمله، دچار نقض فنی شده بود.

امریکایی ها می گویند که چند سرباز نیروی هوایی این کشور که در حادثه روز ۳ اکتبر نقش داشتند معلق شده و در انتظار اقدامات انضباطی اند.
اما جیسون کان؛ رییس اجرایی سازمان پزشکان بی مرز می گوید که این بسیار تکان دهنده است که ارتش امریکا در حالی که نمی داند در یک محل دقیقأ چه کسانی بودند، بازهم بر آن حمله می ‌کند.
این سازمان همچنین خواستار بررسی های مستقل بین المللی شد.

بر اساس آنچه به تازگی از سوی نظامیان امریکایی در مورد فاجعه ای که در بمباران مرگبار و ویرانگر شفاخانه متعلق به سازمان پزشکان بدون مرز در قندوز روی داد، گفته شده، کاملا با آنچه در گذشته در این خصوص گفته شده است، تفاوت های اساسی دارد.
اندکی پس از وقوع این حمله، سرپرست ولایت قندوز، مدعی شد که این شفاخانه به این دلیل مورد حمله نیروهای امریکایی قرار گرفته که در باغ واقع در محوطه شفاخانه، طالبان سنگر گرفته بودند.
این ادعا سریعا از سوی مقام های سازمان پزشکان مرز، مردود اعلام شد.

در ادامه، نیروهای امریکایی، این حمله را «اشتباهی» ارزیابی کرده و رییس جمهوری امریکا پس از آن، مستقیما با رییس سازمان پزشکان بدون مرز، تماس گرفت و از او «عذرخواهی» کرد.
اکنون اما گزارش تازه نیروهای امریکایی مدعی می شود که منظور از این حمله، ساختمان ریاست امنیت ملی قندوز بوده که چند صد متر از محل شفاخانه فاصله دارد.

در ادامه به نکته دیگری اشاره و گفته می شود که این حمله براساس مشخصات تصویری نیروهای افغان صورت گرفته؛ بدین معنا که نیروهای امریکایی در تعیین موقعیت هدف، نقشی نداشته اند.
تناقضات به همین جا پایان پیدا نمی کند و ادعا می شود که در زمان وقوع حمله، کمپیوتر متعلق به هواپیمای مأمور حمله به این منطقه، دچار نقض فنی شده و در نتیجه، بمب افکن نتوانسته به درستی تشخیص دهد که منطقه مورد نظر، دقیقا کجاست!

مجموعه این تناقض ها، از دید ارتش امریکا به این نتیجه منجر می شود که حمله یادشده ناشی از «خطای انسانی» بوده است.
آیا این می تواند از ارتشی حرفه ای و با قدرت تشخیص و شناسایی هدف و موقعیت یابی بالا و دقیق منطقه مورد نظر، سلب مسؤولیت کند؟

این حمله ناشی از هر عامل و انگیزه ای که بوده باشد، با توجه به شواهدی که پیش از وقوع این حمله، سازمان پزشکان بدون مرز به نیروهای امریکایی، در مورد موقعیت و وضعیت خود ارائه کرده بودند، حاکی از مسؤولیت سنگین نیروهای امریکایی است و به تعبیر رییس سازمان پزشکان بدون مرز، به مثابه حمله به کنوانسیون ژنو و یک جنایت آشکار جنگی است.

تکاپوی نظامیان و مقام های ارشد امریکایی برای توجیه این اقدام هم نشانگر آن است که آنها سنگینی عمل جنایتکارانه ای که مرتکب شده اند را به خوبی درک می کنند.
اما اینکه به چه دلیل، نیروهای امریکایی، ظاهرا به صورت کاملا متعهدانه تلاش می کنند، مجنی علیه را قانع کنند که دلیل اصلی حمله چه بوده و نقش این نیروها در آن چه میزان است، باید توجه داشت که طرف امریکا در این جنایت، یک سازمان مهم بین المللی به نام پزشکان بدون مرز است نه دولت و مردم بی دفاع افغانستان.

اگرچه اکثریت قریب به اتفاق ۳۰ نفری که در جریان آن جنایت، کشته شدند و ۳۵ نفری که زخم برداشتند، شهروندان افغانستان بودند؛ اما اینکه صرفا سازمان پزشکان بدون مرز، پیگیر این جنایت است و دولت افغانستان، تنها به واکنش های صوری و غالبا به هواداری از امریکا در توجیه این جنایت، بسنده می کند، شرم آور است.

در واکنشی که درباره گزارش تازه ارتش امریکا از سوی اشرف غنی نشان داده شده نیز متاسفانه همان رویکرد پیشین دنبال شده است؛ در حالی که سازمان پزشکان مرز آن را مردود اعلام کرده و خواستار تحقیقات مستقل بین المللی شده است.
عبدالمتین فرهمند- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین