۰

روسیه و چالشهای مبارزه با داعش در افغانستان

شنبه ۷ قوس ۱۳۹۴ ساعت ۱۶:۳۸
روسیه و چالشهای مبارزه با داعش در افغانستان

معاون دوم مجلس نمایندگان می گوید، هیأت پارلمانی کشورهای عضو سازمان امنیت دسته جمعی به رهبری روسیه اجلاس سه روزه ای را در شهر سنت پترزبورگ برگزار کرده و درباره خطرات داعش و تأمین امنیت مرزی کشورها گفتگو نمودند.

محمدنذیر احمدزی گفت:«ما در ۱۵ و ۱۶ اکتوبر در شهر سنت پترزبورگ روسیه با مقامات این کشور دیدار داشتیم. در این مورد به توافق رسیدیم که اگر کمکهایی صورت می گیرد باید مستقیما میان دو دولت باشد و به همین دلیل زمانی برای برگزاری یک کنفرانس منطقه ای را به تاریخ ۲۴، ۲۵ و ۲۶ نوامبر تعیین کردیم که همین اکنون رئیس ولسی جرگه در آنجا تشریف برده و در مورد جلوگیری از پیشرفت گروه داعش و مسایلی که بین دو کشور و یا سرحدات موجودند، آن را با تفاهم دولتها حل نمایند."

همزمان، یک هیأت از مجلس سنا نیز هفته گذشته از روسیه دیدار کرده؛ اما در این مورد، تاکنون جزئیاتی منتشر نشده است.
صرفنظر از اینکه این دیدارها و گفتگوها به چه سرانجام و نتیجه ای منجر خواهد شد، واقعیتی که در این میان، بیشتر از هر چیزی جلب توجه می کند این است که روسیه همچنان یکی از گزینه های جایگزین امریکا برای بهبود بخشیدن به وضعیت امنیتی افغانستان محسوب می شود.

این رویکرد، نوعی تکرار یک تجربه تاریخی را تداعی می کند که بربنیاد آن، هرگاه دولت های مرکزی از پشتیبانی یک قدرت خارجی،‌ ناامید شده اند یا به تعبیری پشتوانه های امنیتی یکی از قدرت های خارجی از دولت های مرکزی مستقر در کابل، کمرنگ شده، به تبع آن، رویکرد به قدرت خارجی رقیب قدرت متحد پیشین، پررنگ تر شده و با جدیت بیشتری در فضای سیاست و امنیت کشور، مطرح گردیده است.

نمایندگان و اعضای هردو اتاق شورای ملی افغانستان از اصلی ترین منتقدان عملکرد امریکا در قبال وضعیت امنیتی افغانستان هستند. تقریبا همه روزه در صحن علنی مجلس سنا و نمایندگان، انتقادهای تند و گزنده ای نسبت به عملکرد امریکا در افغانستان مطرح می شود و از مفاد پیمان های امنیتی و راهبردی که میان دو کشور امضا شده به شدت انتقاد می گردد.
اینها همه نشانگر آن است که آنچه امریکا انجام داده، در قبال آنچه افغانستان انتظار داشته، از نظر طرف افغانستانی، کافی و رضایتبخش نبوده است.

وخامت اوضاع امنیتی در سراسر افغانستان و همزمان با آن، تشدید خطر ناشی از ظهور داعش در کشور، با توجه به بی تفاوتی معمول امریکا و دیگر نیروهای خارجی مستقر در افغانستان در قبال این وضعیت و عدم صداقت این نیروها در تجهیز و تقویت واقعی نیروهای امنیتی کشور، انتقادهای صریح و برهنه از امریکا و پیمان امنیتی با این کشور را به میزان معتنابهی تشدید و تقویت کرده است.

اینهمه در حالی است که روسیه نیز بارها از وضعیت امنیتی افغانستان ابراز نگرانی کرده و به این ترتیب، به تلویح و تصریح، نسبت به ایجاد یک شراکت استراتژیک با کابل برای مبارزه با چالش های امنیتی جاری در کشور، ابراز تمایل کرده و چراغ سبز نشان داده است.

بنابراین، اینکه منتقدان عملکرد امریکا از جمله نهاد شورای ملی، به صورت مستقیم با روس ها وارد رایزنی شوند، در شرایط کنونی، امری غریب و غیر معمول به نظر نمی رسد.

این امر، البته ریشه ها و مبانی سیاسی داخلی هم دارد. اغلب اعضای شورای ملی از وفاداران به حکومت سابق به رهبری حامد کرزی هستند. آنها از جمله عبدالرؤوف ابراهیمی؛ رییس مجلس نمایندگان، مبنای حقوقی حکومت وحدت ملی را مشروع نمی دانند.

حامد کرزی تا آخرین فرصت، از امضای توافقنامه امنیتی میان امریکا و افغانستان، خودداری کرد و اکنون نیز یکی از منتقدان جدی آن محسوب می شود و در موضع گیری های سیاسی، عملا جانب روسیه، چین و هند را می گیرد. به این ترتیب، اقدامات اخیر هیات های پارلمانی در رایزنی با روسیه در خصوص امنیت افغانستان و مبارزه با داعش، با توجه به جو سیاسی داخلی نیز تا حدودی قابل انتظار می نماید.

در این میان، با توجه به نقش نمادینی که نهاد قانونگذاری در سیاستگذاری های کلی کشور دارد، انتظار نمی رود این رایزنی ها، رهاوردی فراتر از یک بازتاب سیاسی و رسانه ای برای امنیت و ثبات و مبارزه با تروریزم و داعش در افغانستان داشته باشد؛ اما به صورت غیر مستقیم می تواند به انتقادهای بیشتر شورای ملی از نیروهای خارجی و پیمان امنیتی با امریکا دامن بزند و این خود، چالشی است که در برابر آینده اتحاد امنیتی و سیاسی امریکا و افغانستان قرار دارد.

برای روسیه اما اکنون بسیار زود است که در روند تامین امنیت و مبارزه با تروریزم در افغانستان، مستقیما نقشی بر عهده بگیرد. به جز حضور مستقیم نظامی ناتو و امریکا، هنوز روس ها با شناسه و کارنامه تجاوز و اشغال شوروی در افغانستان و تبعات و بازخوردهای منفی و مستمر آن، شناخته می شوند و زدودن این خاطره تلخ، نیاز به زمان بیشتری دارد.
محمدرضا امینی- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین