>> جمهور - نقش دولت افغانستان در رقابت میان طالبان و داعش افغانستان
 
۱

نقش دولت افغانستان در رقابت میان طالبان و داعش افغانستان

نویسنده : مانی محرابی
شنبه ۲۴ دلو ۱۳۹۴ ساعت ۱۷:۲۲
نوع رفتار حکومت افغانستان با طالبان نقشی اساسی در این واقعه خواهد داشت. دولت افغانستان نمی‎تواند اسلام تندرو و تکفیری را از ریشه از بین ببرد و تنها می‎تواند انتخاب کند پرچم اسلام تندرو در این کشور در دست کدام گروه باشد، طالبان؟ یا امارت افغانستان؟
نقش دولت افغانستان در رقابت میان طالبان و داعش افغانستان


گروهی که با نام داعش افغانستان در خاک این کشور به عملیات‎های تروریستی می‎پردازد، هیچ زمان خود را با هسته مرکزی داعش در سوریه هماهنگ نکرده، برای انجام عملیات از آنها کسب اجازه نمی‎کند و حتی اهداف مشترکی نیز با آنها نداشته و ندارد. به جرأت می‎توان اینگونه ادعا کرد که داعش افغانستان در واقع گروهی‎ست متشکل از تروریست‎های سابقا عضو در گروه‎های بومی که تنها از برند داعش بهره می‎جویند.
این اتفاق در شمال آفریقا، جنوب شرقی آسیا و نقاط دیگر نیز رخ داده و منحصر به افغانستان نبوده و نخواهد بود. ولی وضعیت موجود در افغانستان دارای تفاوتی عمده با سایر نقاط فوق الذکر است، در تمام مناطق، افراد بومی هستند که دست به عملیات تروریستی می‎زنند یا اگر تروریست‎ها از قشر مهاجر باشند نیز در اقلیت هستند لیکن در افغانستان افراد مهاجر تروریست دارای تعددی چشمگیر بوده که غالباً از کشورهای عرب زبان خصوصاً عربستان، یمن، مصر و کشورهای آسیای مرکزی می‎باشند. البته اخیراً و با وقوع درگیری‎ها در کشورهای عرب زبان خاورمیانه و شمال آفریقا، عده زیادی از این تروریست‎ها به کشورهای فوق کوچ کرده‎اند ولی تروریست‎های متعلق به کشورهای آسیای مرکزی همچنان در افغانستان حضوری پررنگ دارند.
در تحلیل اوضاع افغانستان این بیان منتج می‎شود که افرادی که گروه داعش افغانستان یا "امارت افغانستان" را پایه گذاری کرده و اکثر افرادی که عضو آن هستند، سابقا از اعضای طالبان و القاعده افغانستان بوده و به شورش علیه آنها دست زده‎اند. از این روی این افراد برای به دست آوردن اقبال عمومی در بین مردم، باید طالبان را به سایه برانند و ابزار آنها برای نایل آمدن به این هدف، سازشگر و خائن به اسلام جلوه دادن طالبان است و اتفاقا دولت نیز با بی بند و بار خواندن طالبان، به طور ناخواسته داعش افغانستان را در این مورد همراهی می‎کند. لیکن غیر افغان بودن اکثر اعضاء داعش افغانستان این امر را با اخلال جدی مواجه خواهد کرد.
طبیعتا گروه تازه تاسیس موسوم به امارت افغانستان هرگز نخواهد توانست از جایگاه اجتماعی و مذهبی طالبان دهه ۹۰ قرن بیستم میلادی برخوردار شود و رشد جامعه مدنی افغانستان، رشد آگاهی دینی مردم و تجربه تلخ سال‎های انتهایی قدرت طالبان از دلایل این امر می‎باشند.
اگر داعش افغانستان موفق به تاسیس یک حکومت حتی کوچک در حد یک ایالت در افغانستان شود شاهد درگیری‎های گسترده این گروه با طالبان خواهیم بود که می‎تواند خاک افغانستان را به صحنه جنگ تمام عیار داخلی بدل کند و اگر داعش افغانستان در اهداف خود به طور کامل شکست را تجربه کند آنگاه شاهد کوچ تروریست‎های غیر بومی به کشورهای شان خواهیم بود که همین مسئله می‎تواند تشکیل و شکل گیری گروه‎های مشابه را در خاک کشورهای ترکمنستان و تاجیکستان سبب شود.
نوع رفتار حکومت افغانستان با طالبان نقشی اساسی در این واقعه خواهد داشت. دولت افغانستان نمی‎تواند اسلام تندرو و تکفیری را از ریشه از بین ببرد و تنها می‎تواند انتخاب کند پرچم اسلام تندرو در این کشور در دست کدام گروه باشد، طالبان؟ یا امارت افغانستان؟
و در پایان باید ذکر کرد تمام این تحلیل‎ها در شرایطی‎ست که گروهی از تروریست‎های بومی و غیربومی هم زبان که سابقه عضویت در گروه‎های طالبان و حتی القاعده افغانستان را داشتند به تشکیل گروهی با برند داعش دست زده‎اند و در صورت کوچ گروه اصلی داعش به رهبری ابوبکر البغدادی به خاک افغانستان، تمام معادلات تحلیلی دچار تغییری شگرف خواهند شد.

نویسنده : مانی محرابی، پژوهشگر و تحلیلگر مسائل بین الملل
خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *


عمر خراسانی
یا اخوی، مانی محرابی است مزدور دجال خامنه ای و دجال بوتین. به تسریع کشتن می شود مانی محرابی در خراسان و اگر بود روسیه. شما هم تبدیل شوید. الله اکبر الله اکبر الله اکبر

https://alnusrafront.wordpress.com
پربازدیدترین