۰

بحران پناهجویی؛ از سرگشتگی تا تروریزم

پنجشنبه ۳۱ سرطان ۱۳۹۵ ساعت ۰۸:۲۶
بحران پناهجویی؛ از سرگشتگی تا تروریزم

گروه داعش، ویدیویی را منتشر کرده که به نظر می‌رسد در آن پناهجو که بعداً معلوم شد پاکستانی بوده پیش از حمله با تبر و چاقو به مسافران قطار بین شهری در جنوب آلمان، تهدیدهایی بر زبان می‌آورد.
فرد مهاجم، یک پناهجوی ۱۷ ساله پاکستانی بوده که در ماه مارچ گذشته به تنهایی وارد آلمان شده بود.
در آن حمله چهار عضو یک خانواده گردشگری هنگ کنگی زخمی شدند. مهاجم به ضرب گلوله مقام‌های آلمانی گفتند که از محل سکونت مهاجم، پرچم دست‌ساز داعش به دست آمد.
خبرگزاری "اعماق" داعش که از فرد مهاجم به نام محمد ریاض نام برده، نوشته که داعش مسؤولیت حمله به مسافران قطار را به عهده گرفته است.
دادستان های آلمانی می گویند که او اخیرا باخبر شده بود که یکی از دوستانش در افغانستان کشته شده و قصد انتقامجویی داشت.
یوآخیم هرمان؛ وزیر داخله آلمان گفته که در اتاق فرد مهاجم یک نامه به زبان پشتو نیز به دست آمده که مهاجم برای خداحافظی با پدرش نوشته و نشان می‌دهد که او خودش خود را رادیکالیزه کرده است.
واکنش های پناهجویان و شهروندان افغان نسبت به انتشار این خبر، که گفته شد فرد مهاجم تبعه افغانستان بوده، بسیار گسترده، پردامنه و شامل طیف وسیعی از مسایل بوده است.
شماری از مردم، از اینکه یک نوجوان افغان مقیم آلمان، مرتکب یک عمل تروریستی شده، تعجب کرده اند. این چیزی است که در گذشته دست کم در میان پناهجویان افغان مقیم اروپا سابقه نداشته است.
به نظر می رسد تنها بخشی از مردم افغانستان، آنهم تحت تاثیر شدید و مستقیم تبلیغات اغواگرانه عوامل پاکستانی، به سمت افراط گرایی کشانده شده و در نهایت، جذب سازمان ها و شبکه های تروریستی مانند طالبان شده اند؛ اما حساب این گروه، با کسانی که از وضعیت جاری در کشور که از قضا از جانب همین طیف از افراد ایجاد شده، به آنسوی آب ها فرار می کنند و برای یافتن یک «زندگی امن و بهتر» در کشورهای اروپایی درخواست پناهندگی می دهند، کاملا فرق می کند.
این دو طیف در واقع، دو راه متفاوت را برگزیده اند: یکی گرفتار دامگاه هایی که تروریست های بین المللی و ایادی منطقه ای شان برای آنها پهن کرده، شده اند و دیگری، برای فرار از این دامگاه ها، دست به دامن کشورهای غربی شده اند تا آینده بهتری داشته باشند.
پس جوان ۱۷ ساله ای که در آلمان، اقدام به حمله با تبر به سرنشینان غیر نظامی یک قطار بین شهری کرد، دقیقا وابسته به کدامیک از این دو طیف بوده و با چه انگیزه ای، گرایش های رادیکال و افراط گرایانه پیدا کرده است؟
مجاری ارتباطی او با داعش، چگونه فراهم شده و ارتباط وی با مراکز فرماندهی و سازماندهی این گروه تروریستی، چطور تأمین شده است؟
هنوز پاسخ دقیقی برای این پرسش ها وجود ندارد؛ اما با توجه به اظهار نظرهای مقامات آلمانی، برخی احتمالات تا مرز قطع و یقین، روشن شده است از جمله اینکه کسی که داعش او را «محمد ریاض» معرفی کرده و جنگجوی خود، خوانده است، از کشته شدن یک دوست اش در افغانستان باخبر شده است.
اینکه چه کسی دوست محمد ریاض را کشته، مشخص نیست؛ اما یک دادستان آلمانی گفته که او از اینکه دوست مسلمانش به وسیله «کفار» کشته شده، خشمگین شده و در صدد انتقام بوده است.
بنابراین شاید دوست او را نیروهای خارجی مستقر در افغانستان کشته باشند، شاید هم آلمانی ها!
احتمال دیگر این است که اقدام جنون آمیز او در حمله با تبر به غیر نظامیان سوار یک قطار بین شهری، شاید ناشی از تبعات منفی مهاجرت مانند سرگشتگی، بی هویتی، تحقیر، بی سرنوشتی و ابهام و تردید نسبت به آینده بوده است. شاید او از سیاست های دولت آلمان نسبت به مهاجران، عصبانی بوده و به این ترتیب، فوران دیوانه کننده خشم اش در قالب عملی شبه تروریستی، بروز کرده و در این میان، تحت تأثیر جو رسانه ای- تبلیغاتی شایع در غرب که داعش را اصلی ترین جریان ضد غربی و مدافع حقوق مسلمانان معرفی می کند، در ارتکاب این عمل جنایتکارانه و جنون آمیز، بدون ارتباط مستقیم با داعش و تنها تحت تاثیر الهامات انحرافی آن گروه، به داعش، قصد قربت کرده است!
بنابراین، عامل بیرونی یا درونی برانگیزنده این جوان پناهجوی پاکستانی، هرچه بوده در نهایت، این خود غرب است که مسؤول مستقیم یا غیر مستقیم ایجاد این وضعیت و بروز آن در قالب واکنش هایی نظیر این است.
این قصور یا تقصیر از حضور و عملکرد نیروهای نظامی خارجی در افغانستان و عملیات شان در پاکستان و تبعات جانبی و آسیب های وضعی و روانی آن شروع می شود و تا حمایت های پیدا و پنهان از گروه هایی مانند داعش و معرفی کذایی آن به عنوان نماینده و مدافع اسلام و مسلمین و تا سیاست های داخلی آنها در رسیدگی به بحران پناهجویی و پاسخ دادن به خواست ها و نیازهای نوجوانان پناهجو، استمرار و ادامه می یابد.
محمدرضا امینی- خبرگزاری جمهور



نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین