۰

جنگ افغانستان؛ آزمون دشوار دولت ترامپ

سه شنبه ۵ ثور ۱۳۹۶ ساعت ۲۳:۱۲
اکنون تصویری که جنرال های امریکایی از وضعیت افغانستان برای دونالد ترامپ، ترسیم خواهند کرد چگونه خواهد بود؟ آیا یک افغانستان آشفته، در آستانه فروپاشی، به بن بست خورده و جولانگاه تروریزم بین المللی، کابوس آینده امریکا در افغانستان و چه بسا آسیا خواهد شد؟
جنگ افغانستان؛ آزمون دشوار دولت ترامپ


جیمز ماتیس؛ وزیر دفاع امریکا در پی سفر به افغانستان می‌گوید کشورش "شانه‌به‌شانه" در کنار افغان‌ها می‌ایستد.
آقای ماتیس در یک کنفرانس خبری مشترک با جنرال جان نیکلسون؛ فرمانده نیروهای امریکایی و ناتو در افغانستان، گفت که سال ۲۰۱۷، سال پرچالش دیگری برای نیروهای افغان خواهد بود.
او گفت که برای بررسی اوضاع امنیتی به کابل آمده و گفتگوهایش را با رهبران افغانستان ادامه می‌دهد تا بتواند بهترین ارزیابی و مشورت را به رئیس‌جمهوری امریکا بدهد.
آقای ماتیس شورشیان مسلح در افغانستان را "دشمن وحشی" خواند و گفت کارهایی که آنها می‌کنند، دلیل واضحی است برای اینکه با همکاری هم آنها را شکست بدهیم.
او اشاره‌ای به افزایش نیروهای امریکایی در افغانستان نکرد؛ اما گفت که امریکا در حال گفتگو با چندین کشور بر سر ادامه ماموریت در افغانستان است.

سفر آقای ماتیس به افغانستان سه روز پس از حمله مرگبار طالبان به قول اردوی ۲۰۹ شاهین در ولایت بلخ انجام شد که به گفته برخی منابع بیش از ۲۰۰ کشته به جا گذاشت.

از کلی گویی های تکراری وزیر دفاع امریکا که چشم پوشی کنیم، واقعیت این است که جنگ افغانستان همچنان آزمون دشوار دولت ترامپ باقی مانده است؛ دولتی که ماه ها است در جستجوی راهی برای چگونگی برخورد با این مأموریت پیچیده، با گذشته ای شکست خورده، حالی مبهم و آینده ای بی چشم انداز می باشد اما هنوز نتوانسته توفیقی در این راستا حاصل کند.

سفر اخیر وزیر دفاع امریکا به افغانستان نیز اگرچه ظاهرا به دلیل کشتار مهیب بلخ از سوی تروریست های طالبان صورت گرفت تا بر حمایت امریکا از افغانستان برای مقابله با گروه های تروریستی مانند طالبان، تأکید کند؛ اما یکی دیگر از مهم ترین انگیزه های او از این سفر، تکمیل مأموریت یک هفته پیش جنرال مک مستر؛ مشاور امنیت ملی ترامپ در سفر به کابل بود.

جیمز ماتیس هم درست مانند مک مستر به کابل آمد تا وضعیت را از نزدیک وارسی کند و به تعبیر خودش، بهترین ارزیابی و مشورت را به رییس جمهوری امریکا بدهد.

وضعیت اما پیچیده است. حمله اخیر تروریست های طالبان بر یکی از بزرگترین پایگاه های ارتش افغانستان در بلخ و تلفات سهمگین نظامی که در قبال داشت، نشان داد که ابعاد شکست مأموریت کنونی امریکا و هم پیمانانش در سرکوب و انهدام تروریزم در افغانستان، گسترده تر از آن چیزی است که تصور می شد.

اکنون تصویری که جنرال های امریکایی از وضعیت افغانستان برای دونالد ترامپ، ترسیم خواهند کرد چگونه خواهد بود؟ آیا یک افغانستان آشفته، در آستانه فروپاشی، به بن بست خورده و جولانگاه تروریزم بین المللی، کابوس آینده امریکا در افغانستان و چه بسا آسیا خواهد شد؟

از سوی دیگر،‌ جنرال های امریکایی در کنار بحران عمیق و شدید امنیتی حاکم بر افغانستان، همزمان این تصویر را نیز باید برای دونالد ترامپ، منعکس کنند که پروژه دولت سازی امریکا در این کشور آشوب زده هم عمیقا در معرض شکست و فروپاشی است و دولت از هم گسیخته وحدت ملی، بیش از این، قادر به مدیریت اوضاع نیست.

کشتار مخوف بلخ این واقعیت را برای هزارمین بار به اثبات رساند که دولت کابل، نه اراده و برنامه ای برای مدیریت وضعیت دارد و نه از توان و ظرفیت لازم برای این منظور مهم، بهره مند می باشد.

بنابراین هرگونه تغییر راهبرد امریکا در افغانستان، حتما و لزوماً می بایست هردو عرصه سیاست و امنیت را شامل شود تا به این ترتیب، روند دولت سازی نیز از بنیاد مورد بازنگری قرار بگیرد و اصلاح شود.

در غیر آن، چنانچه در گذشته نیز ثابت شده، صرف تکیه و توجه میلیتاریستی و مبتنی بر قدرت سخت به عرصه امنیت، به بهبود امور کمک نخواهد کرد و چشم اندازه روشن و امیدبخشی را در برابر مردم افغانستان قرار نخواهد داد؛ چشم اندازی که البته آینده مأموریت کنونی به رهبری امریکا هم به صورت همه جانبه و قویا در گرو آن است.

به این ترتیب، باید منتظر ماند و دید که آیا اعزام پی در پی جنرال های مأمور ترامپ برای ارزیابی وضعیت افغانستان، سرانجام ترامپ را در مواجهه هوشمندانه و ثمربخش با وضعیت جاری و ترسیم نقشه راه آینده آن، کمکی خواهد کرد یا نه این گره همچنان ناگشوده باقی خواهد ماند.

عبدالمتین فرهمند- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین