۰

طالبان چگونه به قدرت بازمی گردند؟

شنبه ۹ حوت ۱۳۹۳ ساعت ۱۳:۵۷
طالبان چگونه به قدرت بازمی گردند؟
سید اکبر آغا؛ مقام پیشین طالبان گفته است در صورت آغاز گفتگوهای صلح، طالبان خواهان برگزاری انتخابات دوباره خواهند شد.
به گفته‌ او، طالبان با حکومت کنونی در قدرت شرکت نمی کند.
شورای عالی صلح اما گفته با دور تازه‌ تلاش‌ های صلح، طالبان هنوز هیچ درخواستی را مطرح نکرده‌اند.
همزمان، جنرال پرویز مشرف؛ دیکتاتور نظامی پیشین پاکستان گفته است طالبان باید در قدرت شریک شوند و از نفوذ هند در افغانستان جلوگیری صورت گیرد.
پرویز مشرف که پیش از این به حمایت طالبان از سوی پاکستان اعتراف کرده، خواهان شریک کردن این گروه در قدرت است.
او گفته است:"برای آنکه حکومت افغانستان بتواند به صلح دست یابد، باید گروه ‌های افراطی را در قدرت سهم دهد و از نفوذ هند در افغانستان جلوگیری کند."
همچنین پیش بینی می شود که در صورت پیوستن طالبان به روند صلح، برخی از نهادهای حکومت به آنها واگذار خواهد شد و طالبان در نهادهای امنیتی و قضایی کشور نیز حضور خواهند داشت.
سیداکبر آغا؛ رهبر پیشین جیش‌المسلمین طالبان اما گفته که این گروه با حکومت کنونی در قدرت سهیم نخواهد شد.
این خبر در حالی منتشر می شود که پیش از این نیز امکان بازگشت طالبان به قدرت، یکی از اصلی ترین دغدغه های ناظران در مورد آینده مذاکرات صلح میان این گروه و دولت بوده است.
اینکه آیا صلح صرفا به معنای تلاشی برای پایان جنگ و بازگرداندن رهبران و جنگجویان طالبان به زندگی عادی است؛ یا نه نوعی زمینه سازی برای مشارکت دادن آن گروه در قدرت سیاسی می باشد، دو مقوله کاملا متفاوت است که دولت افغانستان باید آن را روشن سازد.
به تعبیر دیگر، پرسش اصلی این است که طالبان بر سر چه چیزی و در برابر چه امتیازی حاضر به زمین گذاشتن سلاح های خود خواهند شد؟
موضع سید اکبرآغا؛ از مقام های ارشد پیشین رژیم طالبان، اگر درست ثابت شود، بخشی مهم از این پرسش ها را پاسخ خواهد گفت؛ اما بی اطلاعی یا دست کم سکوت دولت افغانستان در این زمینه، میزان باورپذیری این موضع را کاهش می دهد.
با این حال، این مسلم است که طالبان، در قبال آنچه انجام می دهند، امتیاز خواهند گرفت و همین امر مایه نگرانی نسبت به بازگشت مجدد این گروه به قدرت می شود.
افزون بر آن، مواضع پرویز مشرف؛ دیکتاتور نظامی پیشین پاکستان که در زمان فرماندهی ارتش و همچنین استقرار در مقام ریاست جمهوری آن کشور، نقش مهمی در تقویت و پیشرفت طالبان در افغانستان ایفا کرد را نیز باید جدی گرفت.
آقای مشرف درست از زمانی که حکومت وحدت ملی به رهبری اشرف غنی، تلاش های فشرده ای را برای تماس با طالبان و گفتگو و صلح با آن گروه آغاز کرده و این تلاش ها، با چراغ سبز مقام های پاکستانی نیز همراه بوده است، به صورت منظم، از موضع طالبان، سخن می گوید و تلاش می کند، به آن گروه در باره نحوه تعامل با حکومت کابل و آنچه قرار است در این معامله به دست آورد، خط و نشان می دهد.
مشرف خواستار سهیم شدن طالبان در قدرت سیاسی در افغانستان است و همزمان، با حضور گسترده هند در کشور ما نیز به شدت مخالفت می کند.
با این حساب، به نظر می رسد در صورتی که شرط اول آقای مشرف یعنی سهیم سازی طالبان در قدرت، محقق شود، شرط دوم او یعنی برحذر داشتن افغانستان از همکاری با توسعه حضور هند، به خودی خود، تحقق خواهد یافت؛ زیرا حضور هند در سایه حکومتی که رهبری یا بخشی از قدرت آن را رهبران طالبان بر عهده داشته باشند، اصولا قابل تصور نیست.
تمایل محسوس سیاست خارجی دولت اشرف غنی از سوی هند به سمت پاکستان نیز نشان می دهد که یکی از اصلی ترین پیش شرط های پاکستان، برای زمینه سازی گفتگوهای مستقیم میان افغانستان و طالبان، دست برداشتن کابل از روابط استراتژيک با هند بوده و کابل نیز نسبت به این امر، موافقت ضمنی و عملی خود را نشان داده است.
بنابراین، این امکان نیز بعید نیست که طالبان و در واقع پاکستان که در پی تشکیل حکومت وحدت ملی و شکست در به انحراف کشاندن و مصادره کامل نتایج انتخابات ریاست جمهوری افغانستان، به هدف خود نرسیدند، این بار تلاش کنند از مسیر صلح، اهداف خود را بر ساخت و ترکیب قدرت سیاسی در افغانستان تحمیل کنند و با برپایی یک انتخابات طالبانی، برای تصاحب و انحصار قدرت از سوی طالبان و به نفع پاکستان تلاش نمایند.
محمدرضا امینی ــ خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *


United Kingdom
مذاکرات صلح به منظور سهم دهی بیشتر به وطن داران اوغان است. اگر بناست صلحی درکار باشد وسهمی به آنهاداده شود باید از سهمیه خود اوغانا داده شود نه از سهمیه دیگران
پربازدیدترین