۰

طرح موازین اخلاقی خبرنگاران افغانستان تصویب شد

پنجشنبه ۶ جوزا ۱۳۹۵ ساعت ۱۰:۵۰
طرح موازین اخلاقی خبرنگاران افغانستان تصویب شد
 

طرح موازین اخلاقی خبرنگاران در افغانستان، پس از ماه ها گفتگو و بحث بین نهادهای مدافع رسانه ها و خبرنگاران تصویب رسید.
در نشستی که از نهادهای مدافع رسانه ها در کابل برگزار کرده بودند، شماری از خبرنگاران از سراسر کشور آمده و پیرامون این طرح بحث و گفتگو کردند.
بحث تعیین موازین اخلاقی خبرنگاران از ماه ها بدین سو آغاز شده و در نشست روزچهارشنبه که در کابل برگزار شده بود، این طرح به تصویب رسید.
موازین اخلاقی از مهمترین مولفه های بنیادی کار رسانه ها است که موضوعاتی چون بی طرفی، انصاف، صحت، دقت، قانونمداری، رعایت مصالح عامه و استقلال حرفه ای در نظام های رسانه ای را در بر می گیرد.
در این طرح، دیدگاه‌های خبرنگاران ۳۴ ولایت کشور در ۵ بخش (پاسخگویی، استقلالیت، توازن، کاهش آسیب و دقت) گنجانیده شده ‌اند.
در این طرح به مسایل زیر اشاره شده است:
در نظرگرفتن قانون اساسی در هنگام تهیه خبر، ذکر منبع، فرصت اظهار نظر برای متهمان، توجه به منافع ملی، پرهیز از توهین به اشخاص و پذیرفتن مشکلات در صورت رخ‌ دادن از سوی خبرنگاران در بخش پاسخگویی این راهکار آمده ‌است.
در بخش استقلالیت خبرنگاران گفته شده ‌است که خبرنگاران هنگام تهیۀ خبر از هر گونه وابسته ‌گی‌ها دوری می‌کند. از شرکت در فعالیت‌هایی که به اعتبار خبرنگار صدمه برساند خودداری می‌کند. پیشنهادات ویژه، هدیه‌ها و رشوت برای خبرنگاران باید رد شوند.
خبرنگاران دست به خودسانسوری نزنند و در برابر منافع ملی از منافع شخصی بگذرند؛ بی‌طرفی و انصاف در تولید خبر و برنامه‌های تلویزیونی را رعایت کنند.

برای نشر خبر، تسلیم فشارهای مستقیم و غیر مستقیم مقام‌های دولتی، اشخاص و گروه‌ها نمی ‌شوند و در حین زمان متوجه امنیت جانی خود نیز باشند و آنان از تضاد با هم‌ مسلکانش دوری جویند.
هم چنان این خبرنگاران و نهادهای خبرنگاری توازن در خبر را یک اصل می‌دانند و می‌گویند که خبرنگاران باید به این بخش توجه بسیار کنند.
بررسی جدی اطلاعات به دست‌آمده از سوی خبرنگاران، تحریف‌ نکردن اطلاعات و نیز ارزش‌ندادن یکسان به اظهارات سخنگویان گروه‌های مخالف مسلح دولت و سخنگویان حکومت از بخش‌های دیگر این راهکار اند.
خبرنگاران باید دقت کنند که فعالیت‌شان باعث افزایش صدمۀ روحی به آسیب‌دید‌گان نشود و خبرنگاران از نشر محتوای خشنونت ‌آمیز خود داری ‌کنند.
هنگام تهیۀ خبر به حریم خصوصی افراد آسیب نرسد و نیز خبرنگاران از دامن‌زدن به مسایلی که باعث ایجاد ترس و شگاف‌های اجتماعی می‌شود خوداری کنند و دست به تصویربرداری و مصاحبه با کودکان زیر سن قانونی نزنند و برای این کار باید از خانوادۀ این کودکان اجازه گرفته شود.

همین گونه در بخش دقت در این راهکار نکاتی مانند، دقت در تهیه خبر با در نظرداشت اصول خبرنگاری، جلوگیری از تحلیل در خبر و خودداری از استفاده ارقام نادرست در خبر آمده‌است.

گفتنی است که شب روز چهارشنبه ؛ اشتراک کنندگان در نشست تصویب طرح موازین اخلاقی خبرنگاران با محمد اشرف غنی رییس جمهور و رولا غنی بانوی اول کشور دیدار کرده و روی مشکلات و چالش های فرا روی خبرنگاران صحبت کردند.
آقای غنی در این نشست وعده سپرد تا بودجه ای را برای تشکیل و فعالیت کمیسیون بررسی تخطی های رسانه ای در مرکز و ولایات این کشور در جریان نیمه دوم سال ۱۳۹۵ شمسی در نظر بگیرد.
خبرگزاری جمهور- کابل
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین