۰

پرسشهایی از روابط افغانستان و پاکستان

پنجشنبه ۲۷ قوس ۱۳۹۳ ساعت ۱۸:۲۹
پرسشهایی از روابط افغانستان و پاکستان

امروز هیئتی از سوی حکومت پاکستان جهت مذاکرات پیرامون موضوعات امنیتی و دهشت گردی وارد کابل شدند.
مشکلی که سالیان دراز دامنگیر دو کشور است و پاکستان می کوشد تا با حفظ افراطیون ( طالبان ) هم تفوق و برندگی را داشته باشد و هم به افغانستان بگوید که ما حامی آنان نیستیم.
قرارداد دیورند اساس تنش ها مابین دو کشور است که در زمان سردار داوودخان، افغانستان دست بالا را در گیر ودار ذات البینی داشت و این معادله در زمان استقرار مجاهدین بهم خورد و مجاهدین اصلا به آن نپرداختند و در مقابل حکومت کمونیستی در راس داکتر نجیب در هر متینگ از آن یاد می کرد تا احساسات افغانها در برابر پاکستان افروخته باشد. ولی طرح آن از سوی داکتر نجیب دیر شده بود زیرا حکومت وی در حال فروپاشی بود.
با پیروزی مجاهدین و آغاز جنگ های ویرانگر داخلی خط دیورند به طاق نسیان ماند و در مقابل پاکستان دست از تلاش و تخریب برنداشت و در صفوف مجاهدین سعی کرد حداکثر استفاده را بکند.
در اضمحلال اردو و جنگها، پاکستان بر نامه ریزی شده عمل کرد و آمد که این خیال را از سر طرفداران دیورند بپراند.
ولی ایستادگی و زور و غیرت افغانی، پاکستان را مصمم تر از قبل ساخت که برای محو این ایده طالبان را ایجاد کنند .
البته حساسیت این کنش پاکستان در دوران حکومت استاد ربانی و موقف قهرمان ملی هم جدی تر شد تا سرحدی که یکبار سفارت پاکستان در کابل مورد تهاجم و آتش سوزی قرار گرفت.
تحولات بعد از یازده سپتامبر در این روند به نفع افغانستان بود چون ازهر جهت ذهنیت ها علیه تروریستهایی که محل تولدشان پاکستان بود، شعله ور گردیده بود که سیاستمداران افغانستان از آن استفاده نتوانستند اما پاکستان بهره لازم را گرفتند یعنی هم طالبان را حفظ کردند و هم حمایت امریکا را جلب کردند و از طرفی از رقباي خود چون هند در هر حرکت زهرچشم گرفتند.
حالا سئوالهای زیر با آمدن هیئت پاکستان در کابل مطرح است، که باید به آنها مسئولان ما جواب دهند.

معضل اساسی گره کور سیاست های پیچیده و پر تنش افغانستان و پاکستان که روابط دو کشور را خصمانه و بطی ساخته است، چیست؟
آیا اراده و مشی لازم برای حل این موضوعات میان رهبران دو کشور وجود دارد؟
بیلانس " توازن "و ابزارهای کاربردی و مؤثر برای حل اختلافات در دست هست تا نتیجه حاصله برای طرفین قناعت بخش باشد؟
با توجه به روابط حسنه قدرت برتر جهان یعنی امریکا با دو کشور صاحب دعوا، احتمال حکمیت منصفانه آمریکا برای حل مشکلات و تضاد ها ممکن هست؟
و آیا مردم دو کشور می توانند با تائيد یا رد منازعات، حکومتهای خود را متقاعد کنند که دست از جدال و مداخله از حریم همدیگر بردارند؟
قرائت های اسلامی از نوع افراطی تا اسلام شیعی و سنی چقدر نقش در تشغیل و اصلاح وضع موجود می تواند داشته باشد و آیا مسلمانها برای اقتدار اسلام در جهان از مرز مذهب عبور می توانند؟
کش و قوس بر سر منازعات جغرافیایی که افزون بر یک قرن میان افغانستان و پاکستان هست پایان پذیر است؟
برای حل منازعه خط جنجالی دیورند نمیشود میان قبایل پشتون در قلمرو پاکستان و افغانستان همه کرسی گذاشت هرکه نتیجه را برد برنده شناخته شود؟
ملیتهای غیر پشتون افغانستان نهایت اراده و تصمیم شان در مورد خط دیورند چیست و اگر این موضوع حل نشود جنگ را تحمل می کنند یا تن به تجزیه خواهند داد؟ زیرا مردم امنیت میخواهند و سیاست شفاف در قبال پاکستان و مسئله طالبان.
خداداد فقیهی- ارسالی به خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین