۰

جنگ شرق و غرب با اهرم دموکراسی

چهارشنبه ۷ عقرب ۱۳۹۳ ساعت ۱۸:۰۱
هواداران روسیه در انتخابات پارلمانی اخیر اوکراین، رای زیادی کسب نکردند؛ بنابراین، اکنون کی یف اداره ای یکدست هوادار و مورد حمایت های وسیع اروپا و امریکا دارد.
جنگ شرق و غرب با اهرم دموکراسی

وزیر خارجه روسیه می گوید که کشورش در نظر دارد؛ تا نتایج انتخاباتی را که قرار است به تاریخ دوم نوامبر(یازدهم عقرب) از سوی جدایی طلبان طرفدار روسیه در شرق اوکراین برگزار شود، به رسمیت بشناسد.
سرگئی لاوروف در مصاحبه با روزنامه ایزوستیا بر این مطلب تاکید کرده است که روسیه انتخابات جدایی طلبان شرق اوکراین را به رسمیت خواهد شناخت.
این گفته ها در حالی مطرح می شود که پترو پروشینکو؛ رییس جمهور اوکراین ضمن محکوم کردن این تصمیم روسیه، گفته است که هر انتخابات محلی که در این کشور برگزار می شود باید مطابق قوانین کی یف باشد.
رییس جمهور اوکراین تاکید کرده که کشورش انتخاباتی را که قرار است از سوی جدایی طلبان طرفدار روسیه در شرق اوکراین برگزار شود غیر مشروع می داند.
اما رهبران جدایی طلبان طرفدار روسیه در مناطق دونتسک و لوهانسک در شرق اوکراین گفته اند، آنها با برگزاری انتخاباتی جداگانه رهبران خود را انتخاب خواهند کرد.
پیشتر کی یف انتخابات زودهنگام پارلمانی برگزار کرد که بر پایه گزارش ها به پیروزی احزاب مورد حمایت غرب انجامیده است؛ همان چیزی که کی یف در پی آن بود.
هدف دولت هوادار غرب اوکراین به رهبری پترو پروشنکو از برگزاری زودهنگام انتخابات پارلمانی، زدودن آخرین بقایای هواداران روسیه در دستگاه سیاسی مسلط بر کی یف به ویژه قوه قانونگذاری آن کشور بود.
بر پایه همین هدف، هواداران روسیه در انتخابات پارلمانی اخیر اوکراین، رای زیادی کسب نکردند؛ بنابراین، اکنون کی یف اداره ای یکدست هوادار و مورد حمایت های وسیع اروپا و امریکا دارد.
کارشناسان می گویند که این اقدام کی یف، همانگونه که انتظار می رفت برای روسیه و هواداران جدایی خواه آن کشور در شرق اوکراین، حساسیت برانگیز و تحریک آمیز بود و آنها در اقدامی متقابل، اکنون تلاش می کنند انتخاباتی برگزار کنند که طی آن، کی یف را با اهرم انتخابات و دموکراسی به چالشی تازه فرابخوانند.
این از دید تحلیلگران، نشانگر آن است که روسیه و هواداران جدایی خواه آن کشور در شرق اوکراین، با وجود برقراری آتش بس میان کی یف و جدایی طلبان، هنوز از داعیه جدایی خواهی خود به تمامی منصرف نشده اند و تا زمانی که کی یف دست از تلاش برای الحاق به اردوی راهبردی اروپا و امریکا برنداشته است این رقابت، چالش و تنش، استمرار و تداوم خواهد داشت.
در تحولی دیگر، سرگی لاوروف؛ وزیر خارجه روسیه اعلام کرده است که طی سه روز آینده، خط مرزی تازه ای در محدوده شرقی اوکراین میان اوکراین و روسیه، تثبیت و مورد توافق قرار خواهد گرفت.
مشخص نیست که آیا این تصمیم با توافق کی یف نیز همراه است یاخیر. کی یف در حالی که تاکنون استقلال کریمه و الحاق آن به خاک روسیه را به رسمیت نشناخته است، این بار با خطر جدا شدن مناطق وسیعی در شرق آن کشور مواجه است.
ناظران می گویند که اوکراین در نتیجه رقابت های شدید شرق و غرب عملا به دو منطقه مجزا تجزیه شده است و موقعیت جغرافیایی شرق اوکراین نیز سبب شده که کی یف با وجود تلاش های گسترده، هیچ توفیقی برای تسلط بر جدایی طلبان به دست نیاورد.
جدایی طلبان شرق اوکراین در ابتدای خیزش های جدایی طلبانه خود نیز یک همه پرسی گسترده در زمینه اعلام استقلال از کی یف در مناطق دونتسک و لوهانسک برگزار کردند که با رای مثبت اکثر شرکت کنندگان همراه شد؛ شرکت کنندگانی که اغلب روس زبان و همسو با روسیه هستند.
رهبران جدایی طلب در آن زمان اعلام کردند که به زودی رفراندوم دیگری را برای پیوستن به روسیه برگزار خواهند کرد؛ اما به دلیل وقوع تحولات تازه در شرق آن کشور و شاید واکنش سرد روسیه به این تصمیم، تحت فشارهای فزاینده غرب و تحریم های اتحادیه اروپا و امریکا، هنوز این اتفاق نیفتاده است.
با اینهمه کارشناسان پیش بینی می کنند که اقدام تحریک آمیز کی یف به برگزاری انتخابات پارلمانی زودهنگام برای پالایش دستگاه سیاسی اوکراین از بقایای عناصر هوادار روسیه و در برابر آن، برگزاری انتخابات در شرق اوکراین که با حمایت و احتمالا تحریک روسیه انجام می شود، درگیری شرق و غرب در اوکراین را وارد فصل تازه ای خواهد کرد؛ درگیری ای که در پی توافق آتش بس میان اوکراین، روسیه و جدایی طلبان در مینسک؛ پایتخت بلاروس، می رفت؛ تا فروکش کند و حتی اخیرا سخن از این بود که اتحادیه اروپا تحریم های اعمال شده بر مسکو را لغو کند؛ اما اینک به نظر می رسد نبرد شرق و غرب در اوکراین، با اهرم دموکراسی و انتخابات و با رویکردی تازه از سر گرفته شده است.
محمدرضا امینی- خبرگزاری جمهور

نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین