۰

رهبری طالبان و میراث نحس منصور

چهارشنبه ۵ جوزا ۱۳۹۵ ساعت ۱۷:۰۲
پیشبینی می شود که فضای دوقطبی حاکم بر شورای رهبری طالبان بین میانه روهای طرفدار گفتگو با دولت افغانستان و تندروهای جانبدار جنگ که به ارتش و سازمان جاسوسی پاکستان نزدیک هستند کماکان استمرار پیدا کند.
رهبری طالبان و میراث نحس منصور

گروه تروریستی طالبان سرانجام با انتشار اعلامیه ای مرگ ملا اختر منصور؛ جانشین ملا عمر را تایید کرد.
بر اساس این اعلامیه، ملا هیبت الله آخوندزاده؛ معاون اختر منصور به جانشینی او منصوب شده است.
آخوندزاده در زمان قدرت رژیم طالبان، وزیر عدلیه این رژيم بود.
همچنین گفته شده که سراج الدین حقانی؛ از رهبران ارشد شبکه تروریستی حقانی بار دیگر به معاونت رهبری جدید این گروه، منصوب شده است.
این در حالی است که از همین اکنون به نظر می رسد که انشعاب ها و اختلاف های داخلی رهبران طالبان و جنگ شدید قدرت میان آنها که پس از افشای خبر مرگ ملا عمر و اعلام رهبری ملا اختر منصور، بروز کرد نه تنها پایان نخواهد یافت بلکه ابعاد وسیع تری نیز پیدا خواهد کرد.
این میراثی است که از اختر منصور به یادگار مانده است. این او بود که نخستین بار پس از مرگ ملا عمر، به کرسی رهبری این گروه، چشم دوخت و این امر، سرآغاز جنگ قدرتی جدی و فراگیر میان رهبران این گروه، واقع شد.
اکنون انتظار می رود که این جنگ قدرت، با شدتی بیشتر از گذشته، ادامه و استمرار پیدا کند؛ زیرا هیبت الله آخوندزاده که گفته می شود به عنوان رهبر جدید این گروه تروریستی منصوب شده، حتی به اندازه ملا اختر منصور هم از نفوذ و قدرت تاثیرگذاری و سلطه سیاسی برخوردار نیست.
از جانب دیگر، پیشبینی می شود که فضای دوقطبی حاکم بر شورای رهبری طالبان بین میانه روهای طرفدار گفتگو با دولت افغانستان و تندروهای جانبدار جنگ که به ارتش و سازمان جاسوسی پاکستان نزدیک هستند کماکان استمرار پیدا کند.
اینکه در این میان، کدامیک از این دو جریان، در نهایت، برنده خواهند شد، روشن نیست؛ اما در حال حاضر، دست کم دو نشانه وجود دارد که نشان می دهد عوامل همسو با مذاکره، تا آینده ای نامعلوم در حاشیه قرار خواهند داشت. یکی از این نشانه ها، انتصاب دوباره رهبر شبکه حقانی به عنوان معاون رهبر طالبان است. از شبکه حقانی به عنوان یکی از مخوف ترین و قدرتمندترین گروه های تروریستی و مسؤول اصلی بسیاری از عملیات های تروریستی چند سال اخیر افغانستان نام برده می شود.
شماری حتی بر این باور اند که در عرصه عملیات های نظامی، قدرتی که شبکه حقانی دارد، طالبان ندارند.
افزون بر این، در زمینه گفتگوهای صلح نیز هیچ نامی از رهبران شبکه حقانی برده نمی شود. به نظر می رسد آنها هیچ تمایلی نسبت به این امر ندارند؛ بلکه بالعکس، هنوز و همچنان بر رویکردهای خشونت بار تروریستی، تأکید می کنند.
نشانه دوم این است که در مورد رویکرد سیاسی و نظامی هیبت الله آخوندزاده تاکنون اطلاعات متقن و مشخصی وجود ندارد؛ اما برخی اعتقاد دارند که او احتمالا تندروتر از ملا اختر منصور خواهد بود.
از اختر منصور به عنوان تئوریسین و طراح دفتر سیاسی طالبان در قطر، نام برده می شد؛ هرچند این ابتکار نتوانست در زمان حیات او، به ایده صلح و گفتگو میان طالبان و دولت افغانستان، تحقق ملموس و عملی ببخشد.
در این میان، روشن نیست که وزیر عدلیه سابق طالبان، چگونه با این میراث برخورد خواهد کرد؛ آن را ادامه داده و تقویت خواهد کرد یا به تعطیلی کامل روند صلح، رأی خواهد داد.
آنچه در حال حاضر، قابل تصور است این است که اگر مرگ منصور را ناشی از اختلافات و نزاع های داخلی دو جناح تندرو و میانه رو طالبان، ارزیابی کنیم و او واقعا قربانی تسویه حساب های درونی این گروه تروریستی شده باشد نه حمله پهپادهای امریکایی، مشخص است که با مرگ او این تندروهای طرفدار جنگ اند که به پیروزی دست یافته اند؛ بنابراین، هیچ امیدی نسبت به ادامه روند صلح وجود نخواهد داشت.
عبدالمتین فرهمند- خبرگزاری جمهور

نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *


شاه ولي
Europe
تا جاییکه مردم ما از تحولات اخیر مرگ نا به هنگام ملا اختر منصور رهبر طالبان به نظر میرسد. شاید هم که مناسبات نزدیک و خوب گروه القایده با طالبان یعنی اطاعت و بیعت رهبر آنها (الضواهیری) به ملا اختر منصور امکان زیاد دارد که قهر ویاهم مورد کینه و حسد پیدا کردن دربین رهبران گروه داعش شده باشد. تا حدی که معلومات ویا نشانی مکان و جای شخص ملا منصور را به جنایتکاران (آی اس آی) داده باشند.
پربازدیدترین